Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Δεκεμβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Κοινή δήλωση των συμπροέδρων της μικτής επιτροπής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Οι συμπρόεδροι της μικτής επιτροπής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου —ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς, και ο καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, εξοχότατος Μάικλ Γκόουβ— πραγματοποίησαν χθες πολιτική σύσκεψη με σκοπό να εξετάσουν τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης.

 

 

Είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία αποχώρησης, και ιδίως το πρωτόκολλο για τις Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, θα εφαρμόζεται πλήρως κατά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2021. Το πρωτόκολλο προστατεύει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (συμφωνία του Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις της, διατηρώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στη νήσο της Ιρλανδίας.

Μετά από εντατικές και εποικοδομητικές εργασίες κατά τις τελευταίες εβδομάδες από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι δύο συμπρόεδροι μπορούν πλέον να ανακοινώσουν την καταρχήν συμφωνία τους για όλα τα θέματα, ιδίως όσον αφορά το πρωτόκολλο για τις Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία.

Καταρχήν συμφωνία έχει επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, στους παρακάτω τομείς: στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου / σημεία εισόδου ιδίως σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στα ζώα, τα φυτά και τα παράγωγα προϊόντα, τις διασαφήσεις εξαγωγής, την προμήθεια φαρμάκων, την προμήθεια κρεάτων διατηρημένων με απλή ψύξη και άλλων τροφίμων στα σουπερμάρκετ, και διευκρίνιση σχετικά με την εφαρμογή των κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με τους όρους του πρωτοκόλλου.

Τα μέρη κατέληξαν επίσης σε καταρχήν συμφωνία όσον αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η μικτή επιτροπή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ειδικότερα, αυτό αφορά τις πρακτικές ρυθμίσεις σχετικά με την παρουσία της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία όταν οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα διενεργούν εξακριβώσεις και ελέγχους βάσει του πρωτοκόλλου, τον καθορισμό κριτηρίων για τα εμπορεύματα ως προς τα οποία θα θεωρείται ότι δεν υφίσταται κίνδυνος να εισέλθουν στην ΕΕ όταν μετακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, την εξαίρεση των γεωργικών και αλιευτικών επιδοτήσεων από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, την οριστικοποίηση του καταλόγου των προέδρων του διαιτητικού οργάνου για τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, έτσι ώστε το διαιτητικό όργανο να μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί από το επόμενο έτος, καθώς και τη διόρθωση σφαλμάτων και παραλείψεων στο παράρτημα 2 του πρωτοκόλλου.

Ενόψει αυτών των αμοιβαία αποδεκτών λύσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του νομοσχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την εσωτερική αγορά (Internal Market Bill) και δεν θα εισαγάγει παρόμοιες διατάξεις στο φορολογικό νομοσχέδιο (Taxation Bill). 

Επόμενα βήματα

Αυτή η καταρχήν συμφωνία και τα συνακόλουθα σχέδια κειμένων θα υποβληθούν πλέον στις αντίστοιχες εσωτερικές διαδικασίες στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, θα συγκληθεί πέμπτη τακτική συνεδρίαση της μικτής επιτροπής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για την επίσημη έγκρισή τους. Η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες και πριν από το τέλος του έτους.

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
9 Δεκεμβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα