Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο3 Ιουλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Κοινή δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν και του Πρωθυπουργού Τριντό σχετικά με τη σύνδεση του Καναδά με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη»

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the G7 Summit in Italy

 

Αθήνα, 03/07/2024

«Χαιρετίζουμε θερμά τη σημερινή σύνδεση του Καναδά με τον πυλώνα ΙΙ του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ “Ορίζων Ευρώπη”. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στη μακροχρόνια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά. 

Η σύνδεση του Καναδά με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” καταδεικνύει την κοινή μας δέσμευση για ενίσχυση της συνεργασίας μας στην έρευνα και την καινοτομία. Επίσης, σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για τους ερευνητές και τις ερευνήτριες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των ερευνητικών κοινοτήτων μας, μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις και τεχνολογική πρόοδο, και να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντεπεξέλθουμε στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις και να επιτύχουμε στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. 

Χάρη στη σύνδεση του Καναδά με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” θα μπορέσουμε  να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας στην έρευνα και την καινοτομία σε καίριους τομείς, όπως οι ωκεανοί, η υγεία, οι πρώτες ύλες, η ενέργεια και η βιοοικονομία, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και οι ψηφιακές υποδομές. Οι ερευνητές και οι ερευνήτριες στον Καναδά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυα ερευνητών στην Ευρώπη και διεθνώς. Η εμβάθυνση της σχέσης μας θα δώσει ώθηση σε οικονομικές ευκαιρίες και θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη και των δύο πλευρών. 

Η ΕΕ και ο Καναδάς θα συνεχίσουν να συμπορεύονται αναπτύσσοντας ανοικτή, διαφανή και συμπεριληπτική συνεργασία με τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα εξασφαλίσουμε επίσης τη στήριξη της πολυμορφίας και της ισότητας των φύλων, καθώς και την άντληση διδαγμάτων από τις γνώσεις των αυτόχθονων λαών. 

Η σημερινή υπογραφή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά να προωθήσουν την αμοιβαία συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία και να συμβάλλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης

Η κοινή δήλωση και το δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. 

Παρακολουθήστε την τελετή υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης του Καναδά με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», καθώς και την κοινή συνέντευξη Τύπου της Επιτρόπου κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα και του Υπουργού Φρανσουά-Φιλίο Σαμπάν σε απευθείας μετάδοση στο EbS στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Press Release in English 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
3 Ιουλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα