Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
  • Ειδησεογραφικό άρθρο
  • 1 Ιουνίου 2023
  • Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα
  • 1' χρόνος ανάγνωσης

Κοινή δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου Ζελένσκι για τη Διεθνή Ημέρα του Παιδιού

ukraine ec

Αθήνα, 01/06/2023

 

Επ’ ευκαιρία της 1ης Ιουνίου, Διεθνούς Ημέρας του Παιδιού, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ουκρανός Πρόεδρος κ. Βολοντίμιρ Ζελένσι συναντήθηκαν στο περιθώριο της 2ης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και εξέδωσαν κοινή δήλωση, η οποία είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ουκρανικά

«Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να είναι ελεύθερο, προστατευμένο και ασφαλές.

Όμως, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στερεί από τα παιδιά της Ουκρανίας τα δικαιώματα αυτά.

Πρώτον, καταδικάζουμε απερίφραστα την παράνομη απέλαση και μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία, την οποία προσθέτουμε στον κατάλογο των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.

Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στη Ρωσία να σταματήσει αμέσως αυτές τις απελάσεις, να θέσει τέλος στην πρακτική των λεγόμενων “εσπευσμένων υιοθεσιών” και να επιστρέψει τα παιδιά αυτά.

Θα έρθει η στιγμή που θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτών των εγκλημάτων πολέμου, για τα οποία το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης. Χαιρετίζουμε τη δημιουργία του διεθνούς κέντρου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εντοπίσουμε τα απελαθέντα από την Ουκρανία παιδιά, να διευκολύνουμε την ασφαλή επιστροφή τους και να τους παράσχουμε ουσιαστική κοινωνική, ιατρική και εκπαιδευτική υποστήριξη κατά την επιστροφή τους.

Το σχέδιο «BRING KIDS BACK UA» του Προέδρου Ζελένσκι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια αυτή.

Δεύτερον, ο πόλεμος έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλα τα παιδιά της Ουκρανίας, και συχνά τους αφήνει βαθιά ψυχολογικά τραύματα. Τα παιδιά υφίστανται τεράστιο άγχος, αγωνία, και συχνά υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα και ψυχικές διαταραχές.

Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ψυχική τους υγεία και να την παρακολουθούμε στενά.

Γι’ αυτό, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης για παιδιάτρους και ιατρικό προσωπικό πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, θα εξοπλίσουμε τους επαγγελματίες της υγείας με τις απαραίτητες δεξιότητες για να φροντίσουν τα ψυχικά τραύματα των παιδιών και να βελτιώσουν τις συνθήκες της ψυχικής τους υγείας. Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης στα παιδιά που υποφέρουν λόγω του πολέμου, τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα ,θα συνεργαστούμε για την εφαρμογή του ολοκληρωμένου πανουκρανικού προγράμματος ψυχικής υγείας και της αντίστοιχης μεταρρύθμισης.

Τρίτον, τα παιδιά της Ουκρανίας αξίζουν ένα λαμπρό μέλλον, τόσο τώρα όσο και μετά τον πόλεμο. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε τον στόχο αυτό.

Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση της παιδικής προστασίας στην Ουκρανία. Θα παράσχουμε οικονομική βοήθεια και στήριξη από εμπειρογνώμονες για να διευκολύνουμε την ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της παιδικής φροντίδας, εστιάζοντας σε οικογενειακές μορφές ανατροφής και στην παιδική προστασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη μεταρρύθμιση της παιδικής φροντίδας στην Ουκρανία με 10 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε τη σύσταση γραφείου εντός του υπουργικού συμβουλίου της Ουκρανίας για το έργο της ΕΕ στην Ουκρανία. Το γραφείο αυτό θα σχεδιάσει τη στρατηγική μεταρρύθμισης της παιδικής φροντίδας για την ανάπτυξη και την προστασία των παιδιών και θα συντονίσει την υλοποίησή της.

Η εγγραφή στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του παιδιού και την απόκτηση σημαντικών κοινωνικών δεξιοτήτων. Γι’ αυτό, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα πρόσβασης όλων των παιδιών της Ουκρανίας στην εκπαίδευση. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε την αποκατάσταση των σχολείων της Ουκρανίας που υπέστησαν ζημίες ή έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο.

Τέλος, περίπου 1,3 εκατ. παιδιά από την Ουκρανία διαμένουν σήμερα στην ΕΕ. Η οδηγία για την προσωρινή προστασία παρείχε σε αυτά τα εκτοπισμένα παιδιά από την Ουκρανία άμεση πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλα κοινωνικά συστήματα εντός της ΕΕ. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την κανονική εγγραφή τους στην εκπαίδευση και να εργαζόμαστε για την αμοιβαία αναγνώριση των μαθησιακών τους αποτελεσμάτων.

Η δεινή κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά της Ουκρανίας προκαλεί διαρκή ανησυχία στο μυαλό και στην καρδιά μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε άοκνα για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Έτσι ώστε ο λαός της Ουκρανίας να μπορέσει να επιλέξει το πεπρωμένο του, να ξαναχτίσει μια ισχυρή και ευημερούσα χώρα και να προσφέρει στα παιδιά του την ευκαιρία να ζήσουν υγιή και ευτυχισμένα.»

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
1 Ιουνίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα