Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Νοεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

InvestEU: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογράφουν συμφωνία για την κινητοποίηση 500 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση κοινωνικών επεν

EU

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) υπέγραψαν συμφωνία εγγυήσεων ύψους 159 εκατ. ευρώ. Με τη συμφωνία αυτή, η CEB καθίσταται εταίρος υλοποίησης του InvestEU και θα κινητοποιήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ σε πρόσθετα δάνεια για κοινωνικά έργα. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά το InvestEU στηρίζει τις επενδύσεις μιας πολυμερούς τράπεζας ανάπτυξης με αποκλειστικά κοινωνική εντολή. 
 

Η συμφωνία εγγυήσεων που υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες από τον Επίτροπο κ. Πάολο Τζεντιλόνι και τον κυβερνήτη της CEB κ. Κάρλο Μοντιτσέλι θα κινητοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στο πλαίσιο των σκελών «κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες» και «βιώσιμες υποδομές» του InvestEU. Τα σκέλη αυτά περιλαμβάνουν την οικονομικά προσιτή και τη φοιτητική κατοικία, την εκπαίδευση, την απασχόληση, τις δεξιότητες, την υγειονομική περίθαλψη, την μακροχρόνια φροντίδα και την κοινωνική μέριμνα, την καθαρή και έξυπνη κινητικότητα, τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης και την αντιπλημμυρική προστασία. Το χαρτοφυλάκιο των έργων που καλύπτονται από την εν λόγω εγγύηση InvestEU θα στηρίξει επίσης οριζόντιους στόχους, όπως η ισότητα των φύλων και η κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Οι πρώτες πράξεις στο πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να εγκριθούν εντός του 2023.
 

Ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σχετικά: «Το InvestEU πρόκειται να συμβάλει καθοριστικά στην κινητοποίηση των επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των ευρύτερων στόχων της ΕΕ κατά τα επόμενα έτη και δεν υπάρχει σημαντικότερος στόχος από την οικοδόμηση μιας ισχυρής κοινωνικής Ευρώπης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που από σήμερα η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου καθίσταται εταίρος υλοποίησης του InvestEU, ειδικά για τις κοινωνικές επενδύσεις.»

Το InvestEU παρέχει δημοσιονομική εγγύηση στους εταίρους υλοποίησης με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητάς τους για ανάληψη κινδύνου και έτσι συμβάλλει στην κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για τις προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ.
 

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο  εδώ.
 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Νοεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα