Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ινδοειρηνικός: Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-ASEAN φέρνει πιο κοντά τις δύο περιοχές

Ινδοειρηνικός: Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-ASEAN

Χθες, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ και του ASEAN ολοκλήρωσαν την επετειακή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, γιορτάζοντας 45 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ASEAN.
 

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε δέσμη επενδυτικών μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Global Gateway» της ΕΕ, που θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε υποδομές, εστιάζοντας στην πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη συνδεσιμότητα στις χώρες του ASEAN.
 

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς, εξ ονόματος της ΕΕ, μαζί με τους ηγέτες του Βιετνάμ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών της ομάδας διεθνών εταίρων συμφώνησαν να συστήσουν εταιρική σχέση δίκαιης ενεργειακής μετάβασης με το Βιετνάμ. Η εν λόγω εταιρική σχέση θα στηρίξει το Βιετνάμ στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, στην επιτάχυνση της επίτευξης των ανώτατων ορίων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια. Θα κινητοποιήσει αρχικά, κατά τα επόμενα τρία έως πέντε έτη, δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (14,5 δισ. ευρώ) για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης του Βιετνάμ.
 

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη του ASEAN συμφώνησαν επίσης να καθιερώσουν τον ενεργειακό διάλογο ΕΕ-ASEAN, ένα νέο πλαίσιο για την τακτική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο περιοχών σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, την ενεργειακή απόδοση, καθώς και την ολοκλήρωση της περιφερειακής ενεργειακής αγοράς.
 

Επιπλέον, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Πρωθυπουργός της Σινγκαπούρης κ. Λι Χσιέν Λούνγκ ανακοίνωσαν την υπογραφή ψηφιακής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Σιγκαπούρης το 2023, η οποία θα προωθήσει τη συνεργασία σε όλο το φάσμα των ψηφιακών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης του εμπορίου, των αξιόπιστων ροών δεδομένων και της καινοτομίας δεδομένων, της ψηφιακής εμπιστοσύνης, των προτύπων, των ψηφιακών δεξιοτήτων για τους εργαζομένους και του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών. Η ΕΕ και η Σινγκαπούρη συμφώνησαν επίσης επί μιας δέσμης αρχών για το ψηφιακό εμπόριο.
 

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ υπέγραψε δύο διμερείς συμφωνίες εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.

 

Οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ και του ASEAN γιόρτασαν επίσης την υπογραφή της συνολικής συμφωνίας αεροπορικών μεταφορών ΕΕ-ASEAN τον Οκτώβριο του 2022. Η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες αεροπορικών μεταφορών και θα βελτιώσει την άμεση συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο περιοχών, αναβαθμίζοντας παράλληλα τους κανόνες και τα πρότυπα για τις πτήσεις.
 

Διαβάστε την κοινή δήλωση των ηγετών ΕΕ-ASEAN και την ομιλία της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής.
 

Περισσότερες πληροφορίες για τις σχέσεις ΕΕ-ASEAN είναι διαθέσιμες στο ενημερωτικό δελτίο για τις γενικές σχέσεις, στο ενημερωτικό δελτίο για τη στρατηγική «Global Gateway» όσον αφορά τον ASEAN, στη Γαλάζια Βίβλο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-ASEAN και στον ιστότοπο της Aντιπροσωπείας της ΕΕ στον ASEAN.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Eric Mamer — Τηλ.: + 32 2 299 40 73· Nabila Massrali — Τηλ.: + 32 2 298 80 93· Xavier Cifre Quatresols — Τηλ.: + 32 2 297 35 82)

 

Press Release in English

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα