Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο24 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τονίζει τη στήριξη για την Ουκρανία και την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the World Economic Forum

Σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν εκφώνησε ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Το θέμα που κυριαρχεί στη φετινή συνάντηση του Νταβός είναι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι ο πόλεμος είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την επιβίωση της Ουκρανίας και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη τη διεθνή τάξη. Η Πρόεδρος περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία επιβάλλοντας πρωτόγνωρες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προτείνοντας μακροοικονομική συνδρομή ύψους 10 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία και δημιουργώντας μια πλατφόρμα ανασυγκρότησης υπό την κοινή ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ουκρανίας. Η πλατφόρμα φιλοδοξεί να συγκεντρώσει συνεισφορές από όλο τον κόσμο, από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και από κάθε χώρα που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ουκρανίας.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης στις συνέπειες για την Ευρώπη όσον αφορά την ενέργεια, καθώς και στην επείγουσα ανάγκη για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η πρωτοβουλία REPowerEU είναι ο δρόμος για την επίτευξη αυτών των στόχων. Επιπλέον, συνεργαζόμενη με εταίρους όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, η ΕΕ θα δημιουργήσει πιο αξιόπιστες και βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας και πρώτων υλών. Τέλος, η Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απειλή που συνιστά ο πόλεμος του Κρεμλίνου για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο, όπως έχει κάνει και με την ενέργεια, δεσμεύοντας τα ουκρανικά σιτηρά και αποκλείοντας λιμένες καίριας σημασίας. Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για τη μεταφορά των σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, ανοίγοντας λωρίδες αλληλεγγύης που συνδέουν τα σύνορα της Ουκρανίας με τους ευρωπαϊκούς λιμένες. Η ΕΕ επίσης στηρίζει την Αφρική ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές τροφίμων.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου, μέσω της διοργάνωσης εκδήλωσης για την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και για την εξεύρεση λύσεων στην Ευρώπη και στην περιοχή. Η Πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας: «Ήρθε η ώρα να θέσουμε ένα τέλος στις ανθυγιεινές εξαρτήσεις. Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε νέες συνδέσεις. Ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε τις παλιές αλυσίδες με νέους δεσμούς. Ας ξεπεράσουμε αυτή την τεράστια πρόκληση μέσα από τη συνεργασία. Στο πνεύμα του Νταβός.»


Μπορείτε να παρακολουθήστε την ομιλία εδώ και να την διαβάσετε εδώ.


(Για περισσότερες πληροφορίες: Dana Spinant — Τηλ.: +32 229 90150)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
24 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα