Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Ιουνίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν μεταβαίνει στο Κάιρο για να προωθήσει τη στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ με την Αίγυπτο στην κοινή επενδυτική διάσκεψη

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Egypt

Αθήνα, 28/06/2024

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταβαίνει στο Κάιρο για να συμμετάσχει στην επενδυτική διάσκεψη ΕΕ-Αιγύπτου, όπου αύριο θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία μαζί με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αμντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι.

Το κοινό επενδυτικό φόρουμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 29 και 30 Ιουνίου, αποτελεί ένα πρώτο βασικό παραδοτέο της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης Αιγύπτου-ΕΕ, την οποία οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν τον Μάρτιο του 2024. Η εταιρική σχέση καλύπτει τις πολιτικές σχέσεις, την οικονομική σταθερότητα, τις επενδύσεις και το εμπόριο, τη μετανάστευση και την κινητικότητα, την ασφάλεια και τη δημογραφία, καθώς και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συνοδεύεται από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο κ. Βάλντις  Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν περίπου 1.000 άτομα, μεταξύ των οποίων υπουργοί από την Αίγυπτο και την ΕΕ, ανώτεροι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και διευθύνοντες σύμβουλοι από διάφορους τομείς, τόσο από την ΕΕ όσο και από την Αίγυπτο.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις θα υπογράψει, εξ ονόματος της ΕΕ, μνημόνιο συνεννόησης για βραχυπρόθεσμη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους έως 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Αιγύπτου, με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των δυνατοτήτων της αιγυπτιακής οικονομίας. Αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων ύψους 7,4 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν τον Μάρτιο για τη στήριξη της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο. Στη διάσκεψη θα υπογραφούν πολλές επενδυτικές συμφωνίες με ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς και διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με την ΕΕ για την προώθηση της απασχόλησης και των δεξιοτήτων, της παρασκευής εμβολίων, της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η διάσκεψη έχει στόχο να προαγάγει επενδυτικές ευκαιρίες σε καίριους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του ανανεώσιμου υδρογόνου, η κυκλική οικονομία, η παραγωγή (στους τομείς των φαρμάκων, των ιατρικών ειδών και της αυτοκινητοβιομηχανίας), η γεωργία, η επισιτιστική ασφάλεια, η ασφάλεια των υδάτων, η καινοτομία και η ψηφιοποίηση. Οι τομείς αυτοί έχουν ταυτοποιηθεί από τις δύο πλευρές ως ικανοί να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομική διαφοροποίηση της Αιγύπτου.

Παρακολουθήστε την εναρκτήρια ομιλία της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν στο EbS. Στο EbS θα καταστούν διαθέσιμα βίντεο και φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο Ενημερωτικό δελτίο για τη στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου, καθώς και στην Κοινή δήλωση σχετικά με τη στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στη διεύθυνση investegyeuatceeba [dot] org (investegyeu[at]ceeba[dot]org).

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Ιουνίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα