Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο13 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν μεταβαίνει στα Τίρανα

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν μεταβαίνει στα Τίρανα, όπου θα συζητήσει τη διαδικασία προσχώρησης, το νέο σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια και θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της διαδικασίας του Βερολίνου

von der Leyen

Την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα βρίσκεται στα Τίρανα, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
 

Το απόγευμα της Κυριακής, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αλβανίας κ. Μπαϊράμ Μπεγκάι και τον Πρωθυπουργό κ. Έντι Ράμα, για να συζητήσουν τη διαδικασία προσχώρησης της Αλβανίας στην ΕΕ. Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Πρωθυπουργός κ. Ράμα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, γύρω στις 18:30 θερινή ώρα Ελλάδος, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS.
 

Τη Δευτέρα, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της διαδικασίας του Βερολίνου, μαζί με τον Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Όλιβερ Βάρχεϊ. Η σύνοδος κορυφής θα φέρει σε επαφή τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων.

Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθεί με τους περιφερειακούς ηγέτες το νέο σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο προετοιμάζεται επί του παρόντος από την Επιτροπή και έχει ως στόχο να προσφέρει άμεσα στους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων ορισμένα από τα οφέλη της προσχώρησης στην ΕΕ, μέσω της ένταξης στην ενιαία αγορά, της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, της επίσπευσης των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων και αυξημένης χρηματοδοτικής στήριξης.
 

Το σχέδιο θα συμπληρώσει τη στήριξη που έχει ήδη χορηγηθεί στο πλαίσιο του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της ΕΕ, ύψους 30 δισ. ευρώ, το οποίο δρομολογήθηκε το 2020 και έχει κινητοποιήσει μέχρι στιγμής 16 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για εμβληματικά έργα.
 

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων θα συζητήσουν την πρόοδο της κοινής περιφερειακής αγοράς των Δυτικών Βαλκανίων και της εφαρμογής των περιφερειακών συμφωνιών κινητικότητας που υπεγράφησαν πέρυσι στο Βερολίνο. Στη σύνοδο κορυφής θα γίνει ειδική αναφορά στην πρόσφατη εθελοντική μείωση των τελών περιαγωγής μεταξύ της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, για την οποία η στήριξη της Επιτροπής και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας υπήρξε θεμελιώδους σημασίας.
 

Τέλος, οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων θα εγκρίνουν μια σειρά κοινών δηλώσεων σχετικά με τη συνεργασία σε τομείς όπως το κλίμα και η ρύπανση, η ψηφιακή μετάβαση, η διευκόλυνση του εμπορίου και των μεταφορών, η φιλοδοξία προσχώρησης στον ενιαίο χώρο πληρωμών σε ευρώ και η πρόθεση δημιουργίας παρατηρητηρίου σύγκλισης.
 

Επίσης τη Δευτέρα, η Πρόεδρος θα συμμετάσχει στα εγκαίνια του γραφείου συνδέσμου του Κολλεγίου της Ευρώπης στα Τίρανα.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
13 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα