Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Οκτωβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν μεταβαίνει στα Δυτικά Βαλκάνια για να συζητήσει τη στήριξη της ΕΕ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

Weekly meeting of the von der Leyen Commission, 26/10/2022

Ο ενεργειακός εκβιασμός και η χειραγώγηση των αγορών από τη Ρωσία επηρεάζουν και τα Δυτικά Βαλκάνια.
 

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να στηρίξει τους εταίρους μας στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας και στη βελτίωση της ενεργειακής τους ασφάλειας μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι το πλαίσιο της επίσκεψης της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν στα Δυτικά Βαλκάνια αυτή την εβδομάδα. Αύριο, η Πρόεδρος θα βρίσκεται στα Σκόπια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο κ. Στέβο Πενταρόφσκι και τον Πρωθυπουργό κ. Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι. Η συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί περίπου στις 20:15 (ώρα Ελλάδος). Το πρωί της Πέμπτης, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει στην Πρίστινα του Κοσόβου, όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο κ. Βιόσα Οσμάνι-Σαντρίου και τον Πρωθυπουργό κ. Άλμπιν Κούρτι. Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 11:00 (ώρα Ελλάδος).
 

Το απόγευμα, η Πρόεδρος θα ταξιδέψει στα Τίρανα της Αλβανίας, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο κ. Μπαϊράμ Μπεγκάι και τον Πρωθυπουργό κ. Έντι Ράμα. Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 17:45 (ώρα Ελλάδος). Το πρωί της Παρασκευής, θα ταξιδέψει στο Σαράγεβο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εκεί, η Πρόεδρος θα συναντηθεί με τα νεοεκλεγέντα μέλη της Προεδρίας της χώρας, καθώς και με τα εκλεγμένα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και επιλεγμένους εκπροσώπους της κοινωνίας. Το απόγευμα της Παρασκευής, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει στο Βελιγράδι της Σερβίας, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς και την Πρωθυπουργό κ. Άνα Μπρνάμπιτς. Θα επισκεφθεί επίσης μαζί με τον Πρόεδρο κ. Βούτσιτς τον αγωγό διασύνδεσης φυσικού αερίου Σερβίας-Βουλγαρίας στο χωριό Γιελάσνιτσα. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 16:00 (ώρα Ελλάδος). Τέλος, το Σάββατο, η Πρόεδρος θα βρίσκεται στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο κ. Μίλο Ντζουκάνοβιτς και τον Πρωθυπουργό κ. Ντρίταν Αμπάζοβιτς. Θα επισκεφθεί το έργο «Διαβαλκανικός διάδρομος ηλεκτρικής ενέργειας: τμήμα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαυροβούνιο».
 

Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 12:00 (ώρα Ελλάδος). 
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Dana Spinant — Τηλ.: + 32 2 299 01 50)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Οκτωβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα