Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Μαρτίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και ο Επίτροπος Ρεντέρς χαιρετίζουν τη σύσταση του Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας

von der Leyen

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης «United for Justice» (Μαζί για τη Δικαιοσύνη), η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεναπηύθυνε  βιντεοσκοπημένο μήνυμα μετά την κεντρική ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την ομιλία του Προέδρου της Λετονίας κ. Έγκιλς Λέβιτς. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, ο οποίος παρέστη αυτοπροσώπως στη διάσκεψη, εκφώνησε επίσης ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα μέτρα που έχει λάβει η Επιτροπή και στη στήριξη που έχει παράσχει μέχρι στιγμής, αφενός για να διασφαλιστεί η λογοδοσία των υπευθύνων για τα διεθνή εγκλήματα πολέμου και, αφετέρου, για τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας που θα απαιτηθούν.

 

Στο περιθώριο της διάσκεψης, υπεγράφη μεταξύ των μελών της κοινής ομάδας έρευναςτροποποιημένη έκδοση της υφιστάμενης συμφωνίας, ώστε να καταστεί δυνατή η σύσταση ενός νέου Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσηςκατά της Ουκρανίας (ICPA). Το ICPA θα διαφυλάξει τα αποδεικτικά στοιχεία και θα εκπονήσει ανάλυσή τους, ώστε να διωχθούν τα εγκλήματα σε μελλοντικές δίκες, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο. Θα φέρει σε επαφή εισαγγελείς ώστε να προετοιμάσουν τις μελλοντικές διώξεις για τα εγκλήματα στο πλαίσιο της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία αυτών των εγκλημάτων θα είναι αποθηκευμένα κεντρικά σε ασφαλή τοποθεσία. Επιπλέον, οι ΗΠΑ συμφώνησαν επισήμως να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της κοινής ομάδας έρευνας.

 

Το ICPA συνιστά ένα κρίσιμο επόμενο βήμα μετά την επέκταση της εντολής της Eurojust και την επακόλουθη δημιουργία από τη Eurojust μιας νέας βάσης δεδομένων για τα διεθνή εγκλήματα, και έρχεται σε συνέχεια της στήριξης που εξέφρασαν οι ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου του 2023.
 

Η διάσκεψη αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για τη σύσταση νέας ομάδας διαλόγου με σκοπό την ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού των πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της λογοδοσίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμπροεδρεύει στις εξαμηνιαίες συνεδριάσεις ολομέλειας για τον απολογισμό της προόδου της ομάδας διαλόγου και θα συμπροεδρεύει, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, στις εργασίες για τον συντονισμό και την ενίσχυση της συνδρομής προς την Εισαγγελία της Ουκρανίας.
 

Η δήλωση και το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της προέδρου φον ντερ Λάιεν είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Μαρτίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα