Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Οκτωβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών τιμά τους εκπαιδευτικούς και αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο τους

teachers

Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών, η Επιτροπή υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών, των εκπαιδευτών και των διευθυντών σχολείων. Με αφορμή την ημέρα αυτή, το δίκτυο Ευρυδίκη δημοσιεύει την έκθεση «Teachers’ and Head of School Salaries and Allowances 2021/2022» (Μισθοί και επιδόματα δασκάλων και διευθυντών σχολείων 2021/2022). Πέραν άλλων παραγόντων, όπως οι συνθήκες εργασίας, οι προοπτικές σταδιοδρομίας, οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και η αναγνώριση, η αμοιβή αποτελεί  σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης ατόμων στο επάγγελμα και κάνει τους εκπαιδευτικούς να αισθάνονται ότι χαίρουν εκτίμησης και ότι έχουν επαρκή κίνητρα για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης. Η έκθεση συνοδεύεται από πίνακες ανά χώρα που απεικονίζουν στοιχεία σχετικά με τους μισθούς και τα επιδόματα των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων για κάθε εκπαιδευτικό σύστημα. Για πρώτη φορά, τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται ως ανοικτά δεδομένα και είναι διαθέσιμα εδώ.

 

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην καρδιά της εκπαίδευσης. Όλοι είχαμε έναν καθηγητή ή μια καθηγήτρια που συνέβαλαν καθοριστικά στη λαχτάρα μας για μάθηση, στην ικανότητά μας να βλέπουμε τον κόσμο με άλλα μάτια. Οι εκπαιδευτικοί δεν παρέχουν μόνο γνώσεις, αλλά και έμπνευση, καθοδήγηση και συμβουλές. Η καθημερινή αφοσίωση των εκπαιδευτικών πρέπει να εκτιμάται και να αναγνωρίζεται. Πρέπει να τους παρέχουμε τα μέσα και τις συνθήκες, τον σεβασμό και τον χώρο, για να μπορούν να προσφέρουν ποιοτική, συμπεριληπτική και καινοτόμο εκπαίδευση.»

 

Η Επιτροπή αναλαμβάνει μια σειρά συμπληρωματικών δράσεων και πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης για τη στήριξη των εκπαιδευτικών καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, τόσο στην αρχική τους εκπαίδευση όσο και στη συνεχή επαγγελματική τους εξέλιξη. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία 25 Ακαδημιών Εκπαιδευτικών Erasmus+ έως το 2025, με στόχο τη δημιουργία δικτύων ιδρυμάτων κατάρτισης εκπαιδευτικών, καθώς και ενώσεων εκπαιδευτικών και ενδιαφερόμενων μερών, την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των περιόδων κινητικότητας των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του Erasmus+ και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού βραβείου καινοτόμου διδασκαλίας για την αναγνώριση του έργου των εκπαιδευτικών και των σχολείων τους. 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Οκτωβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα