Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Ιουλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Νέα Ζηλανδία συμμετέχει στο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη»

Statement by Ursula von der Leyen, President of the European Commission, and Chris Hipkins, Prime Minister of New Zealand, preceding the signatures of the Free Trade Agreement between the EU and New Zealand and the association of New Zealand to 'Horizon…

Σήμερα στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή και η Νέα Ζηλανδία υπέγραψαν τη συμφωνία σύνδεσης σχετικά με τη συμμετοχή της Νέας Ζηλανδίας στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.
 

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία σύνδεσης με στενό εταίρο που δεν βρίσκεται γεωγραφικά κοντά στην Ευρώπη. Σηματοδοτεί μια εντελώς νέα προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΕ ενισχύει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς της με έμπιστους εταίρους που διαθέτουν στέρεη επιστημονική βάση και αξιόπιστο ιστορικό επιδόσεων στον τομέα της έρευνας.

 

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» σημαίνει ότι οι ερευνητές/-τριες και οι οργανισμοί στη Νέα Ζηλανδία θα μπορούν να συμμετέχουν στον πυλώνα ΙΙ του προγράμματος, που είναι το σημαντικότερο και μεγαλύτερο συνεργατικό σκέλος και επικεντρώνεται κυρίως σε κοινές παγκόσμιες προκλήσεις στους τομείς του κλίματος, της ενέργειας, της κινητικότητας, στον ψηφιακό τομέα, στους τομείς της βιομηχανίας, του διαστήματος και της υγείας καθώς και σε άλλους τομείς. Θα συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος επί ίσοις όροις με οντότητες από τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και σε δίκτυα ερευνητών/-τριών στην Ευρώπη και πέραν αυτής με στόχο την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.
 

Παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας κ. Chris Hipkins, ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας της Επιτροπής, κ. Marc Lemaître υπέγραψε τη συμφωνία με τον πρέσβη της Νέας Ζηλανδίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κ. Carl Reaich, και τον πρέσβη του Βασιλείου της Ισπανίας στην ΕΕ κ. Marcos Alonso.
 

Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Χαίρομαι που επιτρέπουμε στη Νέα Ζηλανδία να συμμετάσχει στο εμβληματικό μας πρόγραμμα για την καινοτομία “Ορίζων Ευρώπη”. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία σύνδεσης με μια χώρα που δεν βρίσκεται γεωγραφικά κοντά στην Ευρώπη, αν και η χώρα αυτή βρίσκεται πολύ κοντά της με πολλούς άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας και της προθυμίας της για καινοτομία. Προσβλέπουμε στην από κοινού αξιοποίηση των καλύτερων ιδεών και ταλέντων μας ώστε να συνεργαστούμε για την επόμενη γενιά έργων καθαρής τεχνολογίας, βιοτεχνολογίας και ψηφιακής τεχνολογίας.»
 

Η εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Νέα Ζηλανδία συμβάλλει στην παγκόσμια προσέγγιση της Ευρώπης όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σε έναν ολοένα και πιο μεταβαλλόμενο και ασταθή κόσμο. Επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ να προωθήσει την αριστεία, να συγκεντρώσει πόρους για ταχύτερη επιστημονική πρόοδο, να αναπτύξει δυναμικά οικοσυστήματα καινοτομίας και να προωθήσει το παγκόσμιο άνοιγμα, το οποίο είναι επίσης στρατηγικό και αμοιβαίο.

Με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» ανασχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό η προσέγγιση όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, και δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα να συνδεθούν χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και έχουν ισχυρό επιστημονικό, καινοτόμο και τεχνολογικό προφίλ, οι οποίες δεν βρίσκονται κοντά στην ΕΕ γεωγραφικά. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του Καναδά στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πρόσφατα η Επιτροπή ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατία της Κορέας. Οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ιαπωνία ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 και οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
 

Ιστορικό

Οι επίσημες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Νέας Ζηλανδίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας ανάγονται στο 2009, με την υπογραφή της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας. Η συμφωνία καθόρισε το γενικό πλαίσιο συνεργασίας και έκτοτε λειτούργησε ως φόρουμ για τακτικές συζητήσεις σχετικά με τις ερευνητικές προτεραιότητες και τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
 

Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, με προϋπολογισμό ύψους 95,5 δισ. ευρώ. Είναι ανοικτό, γεγονός που σημαίνει ότι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να συμμετέχουν στις περισσότερες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.
 

Για περισσότερες πληροφορίες

«Ορίζων Ευρώπη»

Διεθνής συνεργασία με τη Νέα Ζηλανδία

Η παγκόσμια προσέγγιση της Ευρώπης όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας

Δηλώσεις

Χαίρομαι που επιτρέπουμε στη Νέα Ζηλανδία να συμμετάσχει στο εμβληματικό μας πρόγραμμα για την καινοτομία «Ορίζων Ευρώπη». Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία σύνδεσης με μια χώρα που δεν βρίσκεται γεωγραφικά κοντά στην Ευρώπη, αν και η χώρα αυτή βρίσκεται πολύ κοντά της με πολλούς άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας και της προθυμίας της για καινοτομία. Προσβλέπουμε στην από κοινού αξιοποίηση των καλύτερων ιδεών και ταλέντων μας ώστε να συνεργαστούμε για την επόμενη γενιά έργων καθαρής τεχνολογίας, βιοτεχνολογίας και ψηφιακής τεχνολογίας.

Ursula von der Leyen, President of the European Commission - 09/07/2023

 

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για την οικοδόμηση μιας νέας πτυχής των διμερών σχέσεων ΕΕ-Νέας Ζηλανδίας. Η σύνδεση με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» είναι η πιο στενή μορφή συνεργασίας που προσφέρει η ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Πρόκειται για εξαιρετικές ειδήσεις για τις ερευνήτριες και τους ερευνητές τόσο στην ΕΕ όσο και στη Νέα Ζηλανδία. Μαζί, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πλέον πιεστικές προκλήσεις: την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή προσαρμογή, τους καθαρούς ωκεανούς, την ενεργειακή απόδοση, τη δημόσια υγεία και πολλές άλλες.

κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή - 09/07/2023

 

 

 

 Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Ιουλίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα