Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Ιανουαρίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η νέα προκήρυξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» στηρίζει τη λογοτεχνική μετάφραση και την προώθηση βιβλίων με 5 εκατ. ευρώ

creative

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2024 για την κυκλοφορία ευρωπαϊκών λογοτεχνικών έργων στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Η πρωτοβουλία αυτή, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, έχει ως στόχο να διευκολύνει τη μετάφραση, τη δημοσίευση, τη διανομή και την προώθηση ευρωπαϊκών έργων μυθοπλασίας διάφορων ειδών, όπως μυθιστορημάτων, ποίησης και κόμικς, μέσω περίπου 40 έργων.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα δήλωσε σχετικά: «Κάθε γλώσσα και είδος λογοτεχνίας προσθέτει μοναδική υφή και χρώμα στο πλούσιο ψηφιδωτό της ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία για τη στήριξη των λογοτεχνικών μεταφράσεων και της προώθησης βιβλίων με 5 εκατ. ευρώ, ανοίγουμε παράθυρα σε διαφορετικούς κόσμους, επιτρέποντας στα μυθιστορήματα, την ποίηση, αλλά και τα κόμικς, να κατακτήσουν νέα αναγνωστικά κοινά. Με τον τρόπο αυτό γράφουμε μια ισχυρότερη, δυναμικότερη ευρωπαϊκή ιστορία, η οποία μας φέρνει πιο κοντά μέσω της αμοιβαίας κατανόησης και εκτίμησης.»

Και το 2024, η προκήρυξη στηρίζει την Ουκρανία στον τομέα των βιβλίων, παρέχοντας σε πρόσφυγες και εκτοπισμένα άτομα εκδόσεις στην ουκρανική γλώσσα.

Οι επιλέξιμες οντότητες που υποβάλλουν αίτηση είτε μεμονωμένα είτε στο πλαίσιο κοινοπραξίας, καλούνται να αναπτύξουν ολοκληρωμένες στρατηγικές σύνταξης και προώθησης για έργα που περιλαμβάνουν τουλάχιστον πέντε επιλέξιμα έργα μυθοπλασίας μεταφρασμένα από και προς τις επιλέξιμες γλώσσες.

Το μέγεθος των υποστηριζόμενων έργων ποικίλλει από έργα μικρής κλίμακας (έως 10 βιβλία, 100.000 ευρώ) και μεσαίας κλίμακας (έως 20 βιβλία, 200 000 ευρώ) ως έργα μεγάλης κλίμακας (τουλάχιστον 21 βιβλία, 300 000 ευρώ). Το κάθε έργο πρέπει να πληροί τους γενικούς όρους επιλεξιμότητας και να περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε μεταφράσεις. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 16η Απριλίου 2024. Για αναλυτικότερες πληροφορίες και διαδικασίες υποβολής αιτήσεων, επισκεφθείτε τη σελίδα της πρόσκλησης στην πύλη χρηματοδότησης και υποβολής προσφορών της ΕΕ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johanna Bernsel — Τηλ.: + 32 2 298 66 99· Flore Boutier - Τηλ.: +32 2 296 60 43) 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Ιανουαρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα