Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η νέα προκήρυξη του προγράμματος «Culture Moves Europe» στηρίζει πολιτιστικούς οργανισμούς για να υποδεχθούν έργα καλλιτεχνικής φιλοξενίας

Culture Moves Europe Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη

Σήμερα, το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικής κινητικότητας της ΕΕ, το πρόγραμμα «  Culture Moves Europe» (Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη), προκηρύσσει τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για διοργανωτές προγραμμάτων καλλιτεχνικής φιλοξενίας. Η πρόσκληση απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ΜΚΟ, δημόσιους φορείς, ιδρύματα, εταιρείες ή αυτοαπασχολούμενους που εδρεύουν σε 40 χώρες του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» και δραστηριοποιούνται στις παραστατικές ή εικαστικές τέχνες, τη μουσική, την πολιτιστική κληρονομιά, την αρχιτεκτονική, το σχέδιο, τη μόδα και τη λογοτεχνία. Η πρόσκληση είναι ανοικτή από σήμερα και έως τις 16 Ιανουαρίου 2024.

Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα λάβουν επιχορηγήσεις για τα έξοδα πρόσκλησης και διαμονής, διάρκειας έως 10 μηνών, πέντε διεθνών καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων και επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα, καθώς και υποτροφίες κινητικότητας για τα άτομα που θα συμμετάσχουν. Οι υποψήφιοι πρέπει να παρέχουν κατάλληλο περιβάλλον, εξοπλισμό και έναν μέντορα για τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα μπορούν να υλοποιήσουν τα έργα τους υπό καλές συνθήκες. Οι καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες και οι επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα μπορούν να λάβουν ένα ή περισσότερα συμπληρωματικά κονδύλια, όπως για την οικολογική μετακίνησή τους, για οικογενειακή βοήθεια ή για στήριξη σε περίπτωση αναπηρίας, επιπλέον της βασικής υποτροφίας κινητικότητας. Ενθαρρύνονται επίσης οι αιτήσεις από υπερπόντιες χώρες και εδάφη ή από εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα δήλωσε σχετικά: «Καθώς οι πολιτιστικοί οργανισμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των πρόσφατων κρίσεων, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τη στήριξη του τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους μικρότερους και τους αναδυόμενους οργανισμούς. Μέσω του προγράμματος “Culture Moves Europe”, οι καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες και οι επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα θα μπορούν να διεθνοποιήσουν τις πρακτικές τους χάρη στη χρηματοδοτική στήριξη για την υλοποίηση έργων καλλιτεχνικής φιλοξενίας. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην πολιτιστική πολυμορφία, επιτρέποντας περισσότερες καλλιτεχνικές ανταλλαγές μεταξύ των χωρών του προγράμματος “Δημιουργική Ευρώπη”.»

Στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για καλλιτεχνική φιλοξενία, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023, προεπιλέχθηκαν 89 έργα καλλιτεχνικής φιλοξενίας στα οποία συμμετείχαν 232 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από 33 διαφορετικές χώρες του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Πολωνία. Τα έργα θα υλοποιηθούν εντός ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης. Οι φιλοξενίες καλλιτεχνών θα καλύπτουν όλους τους πολιτιστικούς τομείς και αρκετές θα επικεντρωθούν στους στόχους του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ και εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα