Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο17 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί την ανάληψη επείγουσας δράσης για τη μικροβιακή αντοχή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί την ανάληψη επείγουσας δράσης για τη μικροβιακή αντοχή

Η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Επιτροπή και αναπόσπαστο μέρος πολλών δράσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Ενόψει της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης τα Αντιβιοτικά, νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δείχνουν ότι γενικά έχει σημειωθεί σχετική πρόοδος μεταξύ του 2019 και του 2022 όσον αφορά την επίτευξη του στόχου μείωσης της χρήσης αντιμικροβιακών κατά 20% έως το 2030.

Μολονότι η συνολική μακρόχρονη χρήση αντιβιοτικών στην ΕΕ και τον ΕΟΧ μειώθηκε μεταξύ του 2019 και του 2022, η κατανάλωση αυξήθηκε εκ νέου το 2022, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι επέστρεψαν στις συνήθειες που είχαν πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Μια μελέτη που εκπονήθηκε από τον ΟΟΣΑ, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποιεί ότι η μικροβιακή αντοχή κοστίζει στις χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ περίπου 11,7 δισ. ευρώ ετησίως. Εάν κάθε χώρα της ΕΕ και του ΕΟΧ επένδυε ετησίως 3,40 ευρώ ανά κάτοικο σε παρεμβάσεις για τη μικροβιακή αντοχή στους τομείς της ανθρώπινης υγείας και των τροφίμων, θα μπορούσαν να αποτραπούν πάνω από 10.000 θάνατοι, να αποφευχθούν πάνω από 600.000 νέες λοιμώξεις και να εξοικονομηθούν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ για τα συστήματα υγείας κάθε χρόνο. 

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, αλλά και οικονομική αναγκαιότητα. Τα αριθμητικά στοιχεία είναι ανησυχητικά και δείχνουν ότι απαιτείται επείγουσα και φιλόδοξη δράση. Πρέπει να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους πολίτες, για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων.»  

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί επίσης βασική συνιστώσα της αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας που υποβλήθηκε την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την εντατικοποίηση των δράσεων της ΕΕ για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία». Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2023, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ ενέκριναν πρόταση της Επιτροπής σχετικά με μέτρα για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και συμφώνησαν σε έναν στόχο μείωσης της χρήσης αντιμικροβιακών από τους ανθρώπους κατά 20% και μείωσης κατά το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων αντιμικροβιακών ουσιών στην ΕΕ που χρησιμοποιούνται για εκτρεφόμενα ζώα και στην υδατοκαλλιέργεια έως το 2030. 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
17 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα