Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΗΕ συζητούν θέματα στενότερης συνεργασίας κατά τη συνεδρίαση περιορισμένης σύνθεσης στη Νέα Υόρκη

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στις 7 και τις 8 Ιουλίου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με εννέα μέλη του Σώματος των επιτρόπων, θα συμμετάσχουν σε συνεδρίαση εργασίας περιορισμένης σύνθεσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες και άλλους ανώτερους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Αυτή η πρώτη στο είδος της συνεδρίαση αναβαθμίζει την εταιρική σχέση ΕΕ-ΟΗΕ ενόψει των σημερινών διεθνών προκλήσεων.

Η Επιτροπή και ο ΟΗΕ θα συζητήσουν τις καίριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολυμερής τάξη, καθώς και τομείς δράσης προτεραιότητας στο υφιστάμενο διεθνές πλαίσιο, ιδίως όσον αφορά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο η εταιρική σχέση ΕΕ-ΟΗΕ μπορεί να συμβάλει στην αποφασιστική αντιμετώπιση τομέων προτεραιότητας, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η δράση για το κλίμα και η προστασία της βιοποικιλότητας, η υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και η ψηφιακή συνεργασία.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο καμπής. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας βλάπτει τη διεθνή τάξη και την παγκόσμια οικονομία. Αποτελεί ωμή παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με συνέπειες που ξεπερνούν την Ουκρανία και την Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε εκ του σύνεγγυς με τον ΟΗΕ για την προάσπιση της πολυμερούς προσέγγισης, η οποία αποτελεί την καλύτερη προστασία έναντι του «δικαίου του ισχυρού», και για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων επιτακτικών αναγκών.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν περισσότερη πολυμερή διακυβέρνηση και διεθνή συνεργασία βάσει κανόνων, με βάση το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης είναι προς το κοινό μας βασικό συμφέρον και η ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει τη μοναδική της εμπειρία.

Η ΕΕ και ο ΟΗΕ θα αναζωογονίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030, στο πλαίσιο της Δεκαετίας Δράσης, ιδίως όσον αφορά κρίσιμους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, το κλίμα και η βιοποικιλότητα. Η στρατηγική της ΕΕ «Global Gateway» (παγκόσμια πύλη) θα αποτελέσει μέρος της λύσης, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για επενδύσεις στις υποδομές, την υγεία και την εκπαίδευση και, ως εκ τούτου, προωθώντας τη χρηματοδότηση για ανάπτυξη. Θα να συμβάλει επίσης στην υλοποίηση της εμβληματικής έκθεσης «Το κοινό μας θεματολόγιο» του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres θα εκδώσουν ανακοινωθέν Τύπου στις 8 Ιουλίου στις 17:45 EST (23:45 ώρα Βρυξελλών).

 

Ιστορικό

Συλλογικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι συνολικά ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του συστήματος του ΟΗΕ, παρέχοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του τακτικού προϋπολογισμού του ΟΗΕ.

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συνοδεύεται από την κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Εντιπρόεδρο για μια Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή· τον κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων· τον κ. Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπο Οικονομίας· τον κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων· την κ. Αντίνα Βαλεάν, Επίτροπο Μεταφορών· τον κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης· την κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, Επίτροπο Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων· τον κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας· και την κ. Μαρέιντ Μαγκίνες, Επίτροπο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Η ιδέα της συνεδρίασης περιορισμένης σύνθεσης ΟΗΕ-ΕΕ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην κοινή ανακοίνωση του 2021 για την ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ στην πολυμερή προσέγγιση βάσει κανόνων.
 

Για περισσότερες πληροφορίες

Θεματολόγιο της ΕΕ για μια ανανεωμένη πολυμερή προσέγγιση — Ενημερωτικό δελτίο
 

 

Press Release in English

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα