Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου θα διοργανώσουν διάσκεψη δωρητών για τους ανθρώπους της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον σεισμό

The Berlaymont Building and European Flags

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, κ. Ουλφ Κρίστερσον, ανακοίνωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να διοργανώσουν διάσκεψη δωρητών, σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές, με στόχο την κινητοποίηση κονδυλίων από τη διεθνή κοινότητα για τη στήριξη των ανθρώπων της Τουρκίας και της Συρίας μετά τον καταστροφικό σεισμό αυτής της εβδομάδας. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες.

Η διάσκεψη δωρητών θα συμβάλει στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών σεισμών αυτής της εβδομάδας. Στόχος της διάσκεψης υψηλού επιπέδου, η οποία θα είναι ανοικτή σε κράτη μέλη της ΕΕ, γειτονικές χώρες, μέλη του ΟΗΕ, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, είναι ο συντονισμός της αντίδρασης των δωρητών και η συγκέντρωση πόρων για τη στήριξη της έγκαιρης ανάκαμψης και την παροχή αρωγής στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Ο επίτροπος Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, και ο υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Σουηδίας, κ. Γιόχαν Φορσέλ, θα ασκήσουν από κοινού την προεδρία της διάσκεψης.

«Όλοι και όλες μας έχουμε κλονιστεί από τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία αυτή την εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι να συνεχίσουν οι εργασίες σε εικοσιτετράωρη βάση για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Για τον σκοπό αυτό, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε αμέσως και έχει στείλει μέχρι σήμερα 31 ομάδες έρευνας και διάσωσης και 5 ιατρικές ομάδες από 23 χώρες. Ωστόσο, θέλουμε να στείλουμε ακόμα ένα μήνυμα στους ανθρώπους της Τουρκίας και της Συρίας: η ΕΕ θα στηρίξει τις κοινότητές σας. Γιατί κανένας λαός δεν πρέπει να μένει μόνος του όταν πλήττεται από μια τέτοια τραγωδία», δήλωσε η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας τη διάσκεψη δωρητών μετά από συνομιλία με τον Σουηδό πρωθυπουργό, κ. Κρίστερσον.

Ο πρωθυπουργός κ. Κρίστερσον δήλωσε: «Ο σεισμός στην Τουρκία και στη Βόρεια Συρία συνιστά καταστροφή χωρίς πρόσφατο προηγούμενο. Ο αριθμός των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν και η έκταση των φυσικών ζημιών γίνονται όλο και πιο σαφείς. Οι συνέπειες είναι πραγματικά φρικτές. Η Σουηδία, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η βοήθεια της ΕΕ είναι επαρκής για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τουρκικού και του συριακού λαού σε αυτές τις τρομερές στιγμές.»

Ιστορικό

Στις 6 Φεβρουαρίου 2023 ένας πρώτος σεισμός μεγέθους 7.8 της κλίμακας Ρίχτερ, ακολουθούμενος από δύο ακόμα μεγάλους σεισμούς, έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, πλήττοντας χιλιάδες νοικοκυριά και έχοντας ως αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα.

Χιλιάδες κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μεταξύ των οποίων σχολεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και άλλες δημόσιες υποδομές, όπως δρόμοι, αεροδρόμια, λιμένες, τερματικοί σταθμοί πετρελαίου, γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Καταγράφηκαν αρκετοί σοβαροί μετασεισμοί, οι οποίοι προκάλεσαν επιπλέον θανάτους και ζημιές. 

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποιήθηκε αμέσως· 20 κράτη μέλη της ΕΕ και η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία έχουν ήδη αποστείλει 31 ομάδες έρευνας και διάσωσης και 5 ιατρικές ομάδες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Οι ομάδες αποτελούνται συνολικά από περισσότερους από 1.500 διασώστες και 100 σκύλους έρευνας και διάσωσης.

Επιπλέον, μέσω του μηχανισμού αλλά και σε διμερές επίπεδο, έχουν κινητοποιηθεί ομάδες μηχανικών δομικών έργων και βοήθεια σε είδος. Επί του παρόντος στην Τουρκία βρίσκεται ομάδα πολιτικής προστασίας της ΕΕ για τον συντονισμό της διεθνούς αντίδρασης.

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η εκτίμηση των αναγκών μετά την καταστροφή (PDNA) υπό την καθοδήγηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), ώστε να συμβάλει στον εντοπισμό των αναγκών ανοικοδόμησης και αποκατάστασης και στην εκτίμηση του συνολικού κόστους. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει στην εκτίμηση αυτή.

Δηλώσεις

Όλοι και όλες μας έχουμε κλονιστεί από τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία αυτή την εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι να συνεχίσουν οι εργασίες σε εικοσιτετράωρη βάση για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Για τον σκοπό αυτό, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε αμέσως και έχει στείλει μέχρι σήμερα 31 ομάδες έρευνας και διάσωσης και 5 ιατρικές ομάδες από 23 χώρες. Ωστόσο, θέλουμε να στείλουμε ακόμα ένα μήνυμα στους ανθρώπους της Τουρκίας και της Συρίας: η ΕΕ θα στηρίξει τις κοινότητές σας. Γιατί κανένας λαός δεν πρέπει να μένει μόνος του όταν πλήττεται από μια τέτοια τραγωδία.

Πρόεδρος, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - 09/02/2023

 

 

Ο σεισμός στην Τουρκία και στη Βόρεια Συρία συνιστά καταστροφή χωρίς πρόσφατο προηγούμενο. Ο αριθμός των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν και η έκταση των φυσικών ζημιών γίνονται όλο και πιο σαφείς. Οι συνέπειες είναι πραγματικά φρικτές. Η Σουηδία, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η βοήθεια της ΕΕ είναι επαρκής για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τουρκικού και του συριακού λαού σε αυτές τις τρομερές στιγμές.

Ulf Kristersson, Prime Minister of Sweden - 09/02/2023

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
9 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα