Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Απριλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Mies van der Rohe της Βαρκελώνης ανακοίνωσαν τους νικητές του Βραβείου Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024 — Βραβείο Mies van der Rohe (βραβεία EUMies).

Νικητές του κύριου βραβείου στην κατηγορία αρχιτεκτονική είναι ο Gustav Düsing και ο Max Hacke, από το Βερολίνο, για το κέντρο μελέτης της πολυτεχνειούπολης του Μπράουνσβαϊγκ. Το βραβείο αναδυόμενου αρχιτέκτονα απονεμήθηκε στο γραφείο Arquitectura SUMA της Μαδρίτης, για τη Βιβλιοθήκη Gabriel García Márquez στη Βαρκελώνη. Το κύριο βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 60.000 ευρώ και το βραβείο αναδυόμενου αρχιτέκτονα με έπαθλο 30.000 ευρώ. 

Η κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Η αρχιτεκτονική αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο όχι μόνο του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, αλλά και της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανθρώπινης ευεξίας. Οι φετινοί νικητές και νικήτριες του Βραβείου Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της ΕΕ — Βραβείο Mies van der Rohe το αποδεικνύουν περίτρανα. Τα έργα τους αντανακλούν τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, φέρνοντας την πράσινη μετάβαση στην καθημερινή ζωή και στους χώρους διαβίωσης των ανθρώπων. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους αρχιτέκτονες και τους συνεργάτες για τις εκπληκτικές τους προσπάθειες!»   

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου 2024, στο περίπτερο Mies van der Rohe, στη Βαρκελώνη. Με τη βράβευση θα ξεκινήσει μια περιοδεύουσα έκθεση στην οποία θα παρουσιαστούν τα υποψήφια έργα, οι φιναλίστ και τα βραβευθέντα έργα σε κάθε κατηγορία των βραβείων. Το κοινό έχει στη διάθεσή του μια εφαρμογή για κινητά, μέσω της οποίας μπορεί να δει τα έργα και το πού βρίσκεται το καθένα. 

Το Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της ΕΕ απονέμεται κάθε δύο χρόνια τιμώντας την αριστεία αρχιτεκτονικών έργων που έχουν κατασκευαστεί σε όλη την Ευρώπη. Αναδεικνύει τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη στήριξη της ποιότητας και της πολυμορφίας της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής έκφρασης και τη σημασία της για τη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τα βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». 

Από το 2001, το Βραβείο απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ίδρυμα Fundació Mies van der Rohe. Από το 1988 που θεσπίστηκε έως το 1998, το Βραβείο ονομαζόταν Βραβείο Mies van der Rohe. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα νικητήρια έργα είναι διαθέσιμες εδώ.

(Περισσότερες πληροφορίες: Johanna Bernsel — Τηλ.: + 32 2 298 66 99· Flore Boutier - Τηλ.: +32 2 296 60 43)  

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Απριλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα