Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει έκκληση για την προστασία των παιδιών στην Ουκρανία

The European and Ukrainian flags

Ο χθεσινός βομβαρδισμός του παιδικού και μαιευτικού νοσοκομείου της Μαριούπολης είναι η τελευταία πράξη σε μια σειρά από φρικαλεότητες και εγκλήματα εις βάρος παιδιών. Αυτός ο παράλογος και παράνομος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο αθώων παιδιών και αυτό είναι ένα τραύμα που δεν θα επουλωθεί.

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώνει σε ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον, να συμμετέχει στη μάθηση και να έχει προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον. Τα παιδιά στην Ουκρανία θα έπρεπε να βρίσκονται σε σχολεία και σε παιδικές χαρές. Αντ’ αυτού, είναι παγιδευμένα σε καταφύγια, εκτεθειμένα σε αδιανόητο φόβο και τρόμο, ενώ ρωσικοί πύραυλοι περνούν πάνω από το κεφάλι τους. Χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στην ανατολική Ουκρανία έχουν ήδη βιώσει τα δεινά αυτά από το 2014.

Ας μην ξεχνάμε τα παιδιά που αναγκάστηκαν να ξεφύγουν από την επίθεση και να αφήσουν τα πάντα πίσω τους. Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεφύγει από τις αποτρόπαιες επιθέσεις του καθεστώτος Πούτιν. Οι μισοί απ’ αυτούς είναι παιδιά. Τα παιδιά αυτά έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, τα σχολεία ή τους παιδικούς σταθμούς τους, έχουν εγκλωβιστεί σε ξένες χώρες, έχουν υποστεί ψυχικά τραύματα και δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη μάθηση.

Αυτά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία έχουν χωριστεί από τους γονείς τους εν μέσω αυτού του χάους ή έχουν μείνει ορφανά, καθώς και τα παιδιά με αναπηρία και τα παιδιά σε ιδρύματα, τα οποία συχνά εμποδίζονται να αναζητήσουν καταφύγιο ή να απομακρυνθούν σε ασφαλές μέρος. Όλα τα παιδιά στην Ουκρανία πρέπει να προστατεύονται, πρέπει να τους παρέχεται ασφαλές καταφύγιο, καθώς επίσης και άνευ διακρίσεων πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες διάσωσης και εκπαίδευση.

Υπενθυμίζουμε στη Ρωσία ότι ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες και ότι οι κανόνες αυτοί δεν είναι προαιρετικοί. Σταματήστε να στοχεύετε αμάχους. Σταματήστε να στοχεύετε τις υποδομές τους. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς σχολείων και εγκαταστάσεων παιδικής φροντίδας. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να πληρώνουν το τίμημα αυτού του πολέμου με τη ζωή τους. Πρέπει να τηρείται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να γίνονται σεβαστά και να διασφαλίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα του παιδιού.

Πρέπει να δημιουργηθούν πραγματικοί ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση των πλέον ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που έχουν παγιδευτεί στις πολιορκημένες πόλεις. Έχοντας περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις και με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς, οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. Καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν ακόμη χαμηλότερα, πρέπει να επιτρέψουμε στα παιδιά της Ουκρανίας να καταφύγουν σε ασφαλές μέρος και να τους προσφερθεί θέρμανση, τροφή και προστασία.

Οι καταστροφικές συνέπειες αυτού του άσκοπου πολέμου θα μας στοιχειώνουν τα επόμενα χρόνια. Δεν βλέπουμε μόνο απώλεια ζωών, αλλά και στέρηση του μέλλοντος. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τώρα αυτόν τον πόλεμο, ώστε να μην πεθάνουν περισσότερα παιδιά. Ο κόσμος παρακολουθεί και αυτά τα γεγονότα θα μείνουν στην ιστορία.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ενημερωτικό δελτίο για την Ουκρανία

Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
11 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα