Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Μαρτίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντλεί 6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της τρίτης κοινοπρακτικής συναλλαγής της για το 2023

The Berlaymont Building and European Flags

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε επιπλέον 6 δισ. ευρώ σε ομόλογα της ΕΕ στο πλαίσιο της τρίτης κοινοπρακτικής συναλλαγής της για το 2023. Η συναλλαγή μίας δόσης συνίστατο στην έκδοση ομολόγου το οποίο λήγει στις 4 Ιουλίου 2034.
 

Η ζήτηση των επενδυτών για τα ομόλογα της ΕΕ παρέμεινε ισχυρή, με το συνολικό ποσό των προσφορών στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής να ανέρχεται στα 54 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 9 φορές το ζητούμενο ποσό.
 

Η χθεσινή κοινοπρακτική συναλλαγή είναι η τρίτη στο πλαίσιο της ενοποιημένης προσέγγισης χρηματοδότησης που καθιέρωσε η Επιτροπή από τον Ιανουάριο του 2023 ως κύρια μέθοδο χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η Επιτροπή —εξ ονόματος της Ένωσης— εκδίδει ομόλογα με την ενιαία ονομασία «ομόλογα της ΕΕ» και όχι με διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με τα προγράμματα.
 

Συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής συναλλαγής της, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει 30 δισ. ευρώ από τα 80 δισ. ευρώ που αποτελούν τον στόχο χρηματοδότησης για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Από αυτόν τον στόχο χρηματοδότησης ύψους 80 δισ. ευρώ, περίπου 70 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο πρόγραμμα ανάκαμψης NextGenerationEU και περίπου 10 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+ για την Ουκρανία.
 

Στο σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΕ περιλαμβάνεται λεπτομερής επισκόπηση των συναλλαγών που έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2023 στο πλαίσιο της ενοποιημένης προσέγγισης χρηματοδότησης.
 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 2 295 45 78· Claire Joawn — Τηλ.: + 32 2 295 68 59)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
8 Μαρτίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα