Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο31 Μαΐου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επίτροπος Ουρπιλάινεν συναντά τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες

logo

Στις 30 και 31 Μαΐου, η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών για διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Έθνη. Η Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συζητήσει τη συνεργασία ΕΕ-ΟΗΕ, ιδίως στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του 2023 για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και της συνόδου κορυφής για το μέλλον που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2024. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει σε στρατηγικό διάλογο για την εταιρική σχέση ΕΕ-ΟΗΕ με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αμίνα Μοχάμεντ.

Σε μια εποχή κατά την οποία απειλείται η πολυμέρεια και κατά την οποία η πολιτική δέσμευση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) πρέπει να ανανεωθεί, η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα επαναλάβει τη δέσμευση της ΕΕ για μια ισχυρή εταιρική σχέση με τον ΟΗΕ και θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο η ενωσιακή επενδυτική στρατηγική Global Gateway προωθεί τους ΣΒΑ στις χώρες εταίρους. Η στρατηγική Global Gateway αποσκοπεί στην κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ύψους έως και 300 δισ. ευρώ μεταξύ του 2021 και του 2027. Η επίσκεψη της Επιτρόπου αποτελεί επίσης ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το γεωπολιτικό πλαίσιο και την τρέχουσα κατάσταση στο Σουδάν, το Σαχέλ και το Αφγανιστάν.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα συναντηθεί με τον κ. Τσάμπα Κορόσι, Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με τον οποίο θα συζητήσουν τη σύνοδο κορυφής για τους ΣΒΑ και την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2023. Η Επίτροπος θα συναντηθεί επίσης με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών κ. Λι Τζουνχουά, με τον οποίο θα συζητήσουν για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Στη συνέχεια, θα ανταλλάξει απόψεις με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κ. Λίντα Γκρίνφιλντ-Τόμπσον σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον ΟΗΕ και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της, η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα συζητήσει θέματα νεολαίας με την κ. Τζαγιάτμα Γουικραμαναγιάκε, Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Νεολαία. Θα συμμετάσχει επίσης στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την ΕΕ με τίτλο «EU Global Gateway: Μια νέα εταιρική σχέση για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη», στην οποία θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Ναμίμπιας, του Ισημερινού, των Φιλιππίνων και των Φίτζι. Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αμίνα Μοχάμεντ θα συμμετάσχει επίσης στην εκδήλωση.

Φωτογραφικό υλικό από την αποστολή της Επιτρόπου θα είναι διαθέσιμο στο EbS.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
31 Μαΐου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα