Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο4 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή ξεκινά έρευνα για τα επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημα έρευνα κατά των επιδοτήσεων των ηλεκτρικών οχημάτων με συσσωρευτή (BEV) που εισάγονται από την Κίνα. Η έρευνα καταρχάς θα διακριβώσει κατά πόσον οι αξιακές αλυσίδες των οχημάτων BEV στην Κίνα λαμβάνουν παράνομες επιδοτήσεις και κατά πόσον οι εν λόγω επιδοτήσεις προκαλούν ή υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν οικονομική ζημία στους παραγωγούς οχημάτων BEV της ΕΕ. Εάν τα παραπάνω αποδειχθούν αληθή, η έρευνα θα εξετάσει τις πιθανές συνέπειες και επιπτώσεις των μέτρων στους Ευρωπαίους εισαγωγείς, χρήστες και καταναλωτές οχημάτων BEV.

Βάσει των πορισμάτων της έρευνας, η Επιτροπή θα διαπιστώσει κατά πόσον είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να άρει τις επιπτώσεις τυχόν αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που θα διαπιστωθούν, επιβάλλοντας δασμούς κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές οχημάτων με συσσωρευτή από την Κίνα.

Η έρευνα, την οποία είχε προαναγγείλει η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου, θα τηρήσει αυστηρές νομικές διαδικασίες σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και του ΠΟΕ, δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής κυβέρνησης και των εταιρειών/εξαγωγέων, να καταθέσουν παρατηρήσεις, αποδεικτικά στοιχεία και επιχειρήματα.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά: «Ο κλάδος των ηλεκτρικών οχημάτων έχει τεράστιες προοπτικές για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και την πράσινη βιομηχανική υπεροχή. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της ΕΕ και οι συναφείς κλάδοι ήδη επενδύουν και καινοτομούν για την πλήρη ανάπτυξη αυτών των προοπτικών. Όπου διαπιστώνουμε ότι οι προσπάθειές τους παρεμποδίζονται από στρεβλώσεις της αγοράς και αθέμιτο ανταγωνισμό, θα ενεργούμε αποφασιστικά. Και θα ενεργούμε με πλήρη σεβασμό των ενωσιακών και διεθνών υποχρεώσεών μας —διότι η Ευρώπη τηρεί τους κανόνες, εντός των συνόρων της και παγκοσμίως. Η έρευνα αυτή κατά των επιδοτήσεων θα είναι διεξοδική, δίκαιη και τεκμηριωμένη

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις προσέθεσε: «Τα ηλεκτρικά οχήματα με συσσωρευτή είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση και την εκπλήρωση των διεθνών μας δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών CO2. Γι’ αυτό, ανέκαθεν επικροτούσαμε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στον κλάδο αυτό, ώστε να προσφέρονται περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές και να ευνοηθεί η καινοτομία. Όμως, ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι θεμιτός. Τα εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να ανταγωνίζονται τη βιομηχανία μας επί ίσοις όροις. Λέξη κλειδί της έρευνας αυτής είναι η δικαιοσύνη. Θα διαβουλευτούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα τηρήσουμε αυστηρά τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες. Ευελπιστούμε στην πλήρη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Η έκβαση της έρευνας θα βασίζεται σε στοιχεία.»

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
4 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα