Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο31 Μαρτίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή ξεκινά δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της φορολογία του καπνού στην ΕΕ

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για τη φορολογία του καπνού, ώστε να προετοιμαστεί η προταθείσα για φέτος αναθεώρηση. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και στο πλαίσιο του οποίου η φορολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ιδίως για να αποθαρρύνει τους νέους από το κάπνισμα.

 

Οι κανόνες της ΕΕ για τη φορολογία των προϊόντων καπνού ορίζουν και ταξινομούν τα διάφορα προϊόντα καπνού και καθορίζουν ελάχιστους φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν σε όλη την ΕΕ για τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα, αν και τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω από τα ελάχιστα αυτά όρια. Από την τελευταία τους αναθεώρηση το 2011, αυτοί οι ελάχιστοι φορολογικοί συντελεστές έχασαν την αποτελεσματικότητά τους. Πρώτον, οι διαφορές ανάμεσα στους συντελεστές στα διάφορα κράτη μέλη μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικές διασυνοριακές αγορές και να αποτελέσουν κίνητρο για δόλιες δραστηριότητες. Δεύτερον, οι κανόνες δεν έχουν πλέον το επιθυμητό αποτρεπτικό αποτέλεσμα κατά της εξάπλωσης του καπνίσματος και υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας. Τέλος, η οδηγία δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις της αγοράς, καθώς δεν περιλαμβάνει νέα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.

 

Μέσω της αναθεώρησης που είναι σε εξέλιξη, οι κανόνες θα συνεχίσουν να εγγυώνται την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και ταυτόχρονα θα συμβάλλουν σε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας. Η δημόσια διαβούλευση δίνει σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τους ισχύοντες κανόνες και τις πιθανές τροποποιήσεις τους. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουνίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
31 Μαρτίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα