Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να επισπεύσουν τη διακυβέρνηση του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες ώστε να ενισχυθεί η αντίδραση σε περιστατικά

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη ώστε να συντονίσουν την αντίδρασή τους σε περιστατικά που ενδέχεται να αυξήσουν τη διάδοση και την εξάπλωση παράνομου περιεχομένου, όπως το τρομοκρατικό περιεχόμενο, προτού αυτό γεννήσει σοβαρές απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας ή της δημόσιας υγείας. Στόχος των εν λόγω συστάσεων είναι τα κράτη μέλη να μπορούν να στηρίξουν την Επιτροπή ώστε οι πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης να συμμορφωθούν πλήρως με τον κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες προτού λήξει η προθεσμία της υποχρέωσης των κρατών μελών να συνεισφέρουν στην επιβολή της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου περιόδου συγκρούσεων και αστάθειας που πλήττουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρώτον με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και τώρα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την άμεση επιβολή του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ο νόμος θεσπίζει ένα σύνολο κανόνων που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ασφαλούς, προβλέψιμου και αξιόπιστου διαδικτυακού περιβάλλοντος στην ΕΕ και στην αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς έχει οδηγήσει σε καταιγισμό απεχθούς, παράνομου περιεχομένου που προωθεί το μίσος και την τρομοκρατία. Με τον κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η Ευρώπη πλέον διαθέτει αυστηρούς κανόνες για την προστασία των χρηστών, όπως ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, από τον εκφοβισμό και για τη διασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών στο διαδίκτυο. Οι μεγάλες πλατφόρμες υπόκεινται σε νέες υποχρεώσεις για τον μετριασμό των εν λόγω κινδύνων στις υπηρεσίες που παρέχουν. Η σημερινή σύσταση θα μας βοηθήσει να συντονίσουμε τις αντιδράσεις μας με τα κράτη μέλη και να προστατεύσουμε την κοινωνία μας.»

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Press Release in English

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
19 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα