Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Ιανουαρίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή συγκεντρώνει απόψεις σχετικά με τον ανταγωνισμό στις αγορές της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και των εικονικών κόσμων

Τεχνητή νοημοσύνη, AI
© gorodenkoff - iStock Getty Images Plus

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε δύο προσκλήσεις υποβολής απόψεων για τους εικονικούς κόσμους και την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και απέστειλε αιτήματα πληροφόρησης σε διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις του ψηφιακού τομέα.
 

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με το επίπεδο του ανταγωνισμού στις αγορές της παραγωγικής ΤΝ και των εικονικών κόσμων, καθώς και ιδέες για το πώς το δίκαιο του ανταγωνισμού μπορεί να συμβάλει ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι νέες αυτές αγορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τις απόψεις που θα κατατεθούν και στη συνέχεια ενδέχεται να διοργανώσει ένα εργαστήριο, στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, για να συνθέσει τις διάφορες προοπτικές που θα προκύψουν από τις κατατεθείσες απόψεις.

Επιπλέον, η Επιτροπή εξετάζει τις επιπτώσεις που έχουν στη δυναμική της αγοράς ορισμένες από τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων του ψηφιακού τομέα και προγραμματιστών και παρόχων ΤΝ.
 

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει κατά πόσον η επένδυση της Microsoft στην εταιρεία OpenAI χρήζει εξέτασης βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ δήλωσε σχετικά: «Οι εικονικοί κόσμοι και η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη. Είναι πολύ σημαντικό οι νέες αυτές αγορές να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να μην τεθούν εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στην παροχή των καλύτερων και πλέον καινοτόμων προϊόντων στους καταναλωτές. Καλούμε τις επιχειρήσεις και τους ειδικούς να μας επισημάνουν τυχόν ζητήματα ανταγωνισμού που έχουν αντιληφθεί στους εν λόγω κλάδους, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε από κοντά τις συμπράξεις τεχνητής νοημοσύνης για να βεβαιωθούμε ότι δεν στρεβλώνουν αδικαιολόγητα τη δυναμική της αγοράς
 

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.  

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
9 Ιανουαρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα