Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Ιουνίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή προτείνει την παράταση της προσωρινής προστασίας των ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας έως τον Μάρτιο του 2026

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, η Επιτροπή πρότεινε την παράταση της προσωρινής προστασίας των ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας για ακόμα έναν χρόνο, από τις 5 Μαρτίου 2025 έως τις 4 Μαρτίου 2026. Δεδομένων των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων κατά μη στρατιωτικών και κρίσιμων υποδομών σε ολόκληρη την Ουκρανία, επί του παρόντος οι συνθήκες για την επιστροφή των ανθρώπων στην Ουκρανία δεν είναι ασφαλείς και βιώσιμες.

Συνεπώς, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι λόγοι παροχής προσωρινής προστασίας εξακολουθούν να υφίστανται και ότι θα πρέπει να παραταθεί το καθεστώς για ακόμα έναν χρόνο ως αναγκαία και ενδεδειγμένη απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση. Απώτερος στόχος είναι όλα τα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας να μπορούν να βρουν προστασία στην ΕΕ και τα σχεδόν 4,2 εκατομμύρια άτομα που επωφελούνται ήδη από το καθεστώς προσωρινής προστασίας στα κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Η Επιτροπή θα υποβάλει την πρόταση στους υπουργούς κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 13 Ιουνίου. Στη συνέχεια, εναπόκειται στο Συμβούλιο να εγκρίνει επίσημα την πρόταση.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρέχει καταφύγιο στους Ουκρανοί πολίτες για όσο καιρό το χρειαστούν προκειμένου να ξεφύγουν από τις βόμβες του Πούτιν. Αυτό προκύπτει σταθερά σε όλες τις συζητήσεις μας με τα 27 κράτη μέλη και το ξαναλέμε δυνατά και ξεκάθαρα, παρατείνοντας την προσωρινή προστασία των εκατομμυρίων Ουκρανών στην ΕΕ για ακόμα έναν χρόνο.» 

Το σχετικό δελτίο τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
11 Ιουνίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα