Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή προτείνει μέτρα κατά της ρύπανσης από μικροπλαστικά λόγω της έκλυσης πλαστικών συσσωματωμάτων

μικροπλαστικά λόγω της έκλυσης πλαστικών συσσωματωμάτων

Σήμερα, η Επιτροπή προτείνει για πρώτη φορά μέτρα για την πρόληψη της ρύπανσης από μικροπλαστικά λόγω της ακούσιας έκλυσης πλαστικών συσσωματωμάτων.

Σήμερα, περί τους 52 με 184 χιλιάδες τόνους συσσωματωμάτων εκλύονται κάθε χρόνο στο περιβάλλον λόγω κακής διαχείρισης καθ’ όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Στόχος της σημερινής πρότασης είναι όλες οι επιχειρήσεις που χειρίζονται συσσωματώματα στην ΕΕ να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να μειώσουν την έκλυση συσσωματωμάτων έως και κατά 74%, συμβάλλοντας σε καθαρότερα οικοσυστήματα, σε ποταμούς και ωκεανούς χωρίς πλαστικά και στη μείωση των πιθανών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία. Η θέσπιση κοινών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ θα συμβάλει επίσης στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις. 

Η πρόταση καλύπτει ιδίως τις βέλτιστες πρακτικές για τις επιχειρήσεις όσον αφορά τον χειρισμό των συσσωματωμάτων, την υποχρεωτική πιστοποίηση και τις υπεύθυνες δηλώσεις, καθώς και μια κοινή μεθοδολογία για την εκτίμηση των απωλειών. Λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις θα ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να βοηθηθούν στην προσπάθεια συμμόρφωσής τους. Η πρόταση θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό δελτίο Τύπου και στις ερωταπαντήσεις.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα