Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή παρουσιάζει σχέδιο δράσης για την επίσπευση της επέκτασης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ανακοινώνει τη στήριξη 166 διασυνοριακών έργων

για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

energy

Τα διασυνδεδεμένα και σταθερά ενεργειακά δίκτυα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ και είναι καίριας σημασίας για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης. Προκειμένου να συμβάλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή σήμερα προτείνει ένα σχέδιο δράσης που αποσκοπεί στην αποδοτικότερη λειτουργία και στην ταχύτερη περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Μαζί με το σχέδιο δράσης παρουσιάζονται τα καίριας σημασίας διασυνοριακά έργα ενεργειακών υποδομών που επελέγησαν στον ενωσιακό κατάλογο έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία θα συμβάλουν στην ευθυγράμμιση των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ με τους κλιματικούς της στόχους.

Σε ομιλία που θα εκφωνήσει  στις Ημέρες των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος 2023, η Επίτροπος κ. Κάντρι Σίμσον παρουσιάζει τις προτάσεις αυτές. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία ζωντανά στο EbS.

Σε τρία από τα έργα του καταλόγου συμμετέχει και η Ελλάδα.  Πρόκειται για τα εξής:

  • Διασυνδετήριος αγωγός Ισραήλ — Κύπρου — Ελλάδας (γνωστή ως EUROASIA Interconnector), η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα κοινού ενδιαφέροντος: Διασύνδεση μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και Κοφίνου (Κύπρος) και Διασύνδεση μεταξύ Κοφίνου και Κορακιάς στην Κρήτη.
  • Αγωγός διασύνδεσης υδρογόνου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που περιλαμβάνει την εσωτερική υποδομή υδρογόνου στην Ελλάδα, ως τα σύνορα με τη Βουλγαρία, και την εσωτερική υποδομή υδρογόνου στη Βουλγαρία, ως τα σύνορα με την Ελλάδα.
  • Αγωγός από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου ως την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω Κύπρου και Κρήτης (γνωστός ως αγωγός EastMed), με σταθμό μέτρησης και ρύθμισης στη Μεγαλόπολη.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα