Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο17 Ιουλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή παρουσιάζει το επενδυτικό θεματολόγιο της Global Gateway με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the EU/CELAC Summit 2023

Σήμερα, στην επιχειρηματική στρογγυλή τράπεζα Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (ΕΕ-ΛΑΚ) στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ΕΕ-CELAC, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το επενδυτικό θεματολόγιο Global Gateway, το οποίο εστιάζει στους εξής πυλώνες: δίκαιη πράσινη μετάβαση, συμπεριληπτικός ψηφιακός μετασχηματισμός, ανθρώπινη ανάπτυξη, ανθεκτικότητα της υγείας και εμβόλια.
 

Η κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσης ότι η «Ομάδα Ευρώπη» έχει δεσμεύσει πάνω από 45 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ενισχυμένης εταιρικής σχέσης με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έως το 2027. 

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η “Ομάδα Ευρώπη” θα επενδύσει πάνω από 45 δισ. ευρώ στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έως το 2027 μέσω του προγράμματος Global Gateway. Μαζί σχεδιάσαμε ένα επενδυτικό θεματολόγιο υψηλής ποιότητας, προς όφελος και των δύο περιοχών. Συμφωνήσαμε να δώσουμε προτεραιότητα σε τομείς και αλυσίδες αξίας όπως η καθαρή ενέργεια, οι κρίσιμες πρώτες ύλες, η υγεία και η εκπαίδευση. Σημαντικό δεν είναι μόνο το ύψος των κονδυλίων, αλλά και το πώς τα επενδύουμε. Χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας Global Gateway είναι η διαφάνεια και τα υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα. Έτσι ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα η Ευρώπη.»

 

Το θεματολόγιο περιλαμβάνει έναν κατάλογο με πάνω από 130 έργα για την υλοποίηση της δίκαιης πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο κατάλογος καταρτίστηκε σε στενή συνεργασία με την ισπανική Προεδρία και αποτελεί τη βάση για περαιτέρω διάλογο με τους εταίρους της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
 

Οι εισαγωγικές παρατηρήσεις της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν στην επιχειρηματική στρογγυλή τράπεζα ΕΕ-ΛΑΚ 2023 θα είναι σύντομα διαθέσιμες εδώ.
 

Το σχετικό δελτίο Τύπου και ένα ενημερωτικό δελτίο  με περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
17 Ιουλίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα