Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Φεβρουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ συμφωνούν με την Κύπρο κοινό σχέδιο δράσης για καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης

Visit of Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, to Cyprus

Σήμερα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον και ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, για λογαριασμό των κυπριακών αρχών, υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης και λεπτομερές σχέδιο δράσης για τη στήριξη και την ενίσχυση της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Κύπρο. Το Μνημόνιο υπεγράφη παρουσία του Αντιπροέδρου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτη Σχοινά και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Η εφαρμογή του σχεδίου δράσης θα υποστηριχθεί από τους οργανισμούς εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ: τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο, τη Frontex και την Europol. Με βάση την εμπειρία του κοινού πιλοτικού έργου στη Λέσβο, η Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω, όπου απαιτείται, τη χρηματοδοτική και επιχειρησιακή στήριξη της ΕΕ, ώστε να βοηθήσουν την Κύπρο να θεσπίσει ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

Οι ειδικοί στόχοι περιλαμβάνουν: ενίσχυση των ικανοτήτων πρώτης υποδοχής, βελτίωση του επιπέδου των υλικών συνθηκών υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο, υποστήριξη έγκαιρων και αποτελεσματικών διαδικασιών ασύλου και επιστροφής, καθώς και θέσπιση και εφαρμογή μιας στρατηγικής για την ένταξη.

Το μνημόνιο συνεννόησης που υπεγράφη σήμερα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Φεβρουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα