Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή και το EUIPO θεσπίζουν μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας της Ουκρανίας

Η Επιτροπή και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθόρισαν σε συνεργασία μια πρώτη δέσμη μέτρων για τη διασφάλιση της προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ουκρανία. 

euipo

Σε συμφωνία με την Επιτροπή, το EUIPO θέσπισε τα ακόλουθα μέτρα: το EUIPO θα διασφαλίσει τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχοντας πλήρη στήριξη στους Ουκρανούς πελάτες, ενόσω η κατάσταση στη χώρα εμποδίζει την κανονική επικοινωνία.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις διαδικασίες ενώπιόν του, το EUIPO έχει χορηγήσει παράταση προθεσμίας ενός μηνός από τις 24 Φεβρουαρίου για όλους τους διαδίκους που έχουν την κατοικία ή την καταστατική τους έδρα στην Ουκρανία, ενώ θα επανεξετάσει την ανάγκη για περαιτέρω παρατάσεις και πρόσθετα μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις. Το EUIPO θα αναστείλει κάθε τεχνική συνεργασία με τα γραφεία διανοητικής ιδιοκτησίας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρασιατικού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EAPO).

Επιπλέον, το EUIPO θα διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας που προέρχονται από την Κριμαία δεν θα καταχωρίζονται ψευδώς ως προερχόμενα από τη Ρωσία. Επιπροσθέτως, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, το EUIPO θα συντονίσει τις δράσεις του με τις εθνικές και περιφερειακές υπηρεσίες διανοητικής ιδιοκτησίας σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να βοηθήσουν από κοινού τους Ουκρανούς πολίτες σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, λαμβάνοντας μέτρα για την πρόληψη της απώλειας ή της παράνομης ιδιοποίησης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας τους και για την αναστολή κάθε τεχνικής συνεργασίας με τις υπηρεσίες διανοητικής ιδιοκτησίας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Το σχετικό δελτίο Τύπου του EUIPO είναι διαθέσιμο εδώ

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα