Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο13 Δεκεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ επί της οδηγίας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, την οποία πρότεινε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2021. Η οδηγία προτάθηκε σε συνέχεια της δέσμευσης που ανέλαβε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων μέσω πλατφόρμας.

 

Στόχος της οδηγίας είναι να διασφαλίσει ότι όσοι και όσες εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών εργασίας μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται. Αποσκοπεί επίσης στη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης των ψηφιακών πλατφορμών εργασίας στην ΕΕ. Ειδικότερα, η οδηγία περιλαμβάνει μέτρα για τον ορθό προσδιορισμό του καθεστώτος απασχόλησης των ατόμων που εργάζονται μέσω τέτοιων πλατφορμών και την προαγωγή της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στην αλγοριθμική διαχείριση (δηλαδή σε αυτοματοποιημένα συστήματα που υποστηρίζουν ή αντικαθιστούν διευθυντικές λειτουργίες).

 

Μετά την επίσημη έγκριση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο έτη για να ενσωματώσουν την οδηγία της ΕΕ στο εθνικό τους δίκαιο. 

 

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
13 Δεκεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα