Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Φεβρουαρίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία επί της διευκόλυνσης για την Ουκρανία ύψους έως 50 δισ. ευρώ

ukraine

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επί του κανονισμού για τη διευκόλυνση για την Ουκρανία, που προτάθηκε από την Επιτροπή τον Ιούνιο του 2023.

Η νέα διευκόλυνση για την Ουκρανία θα παράσχει σταθερή και βιώσιμη χρηματοδότηση για τη στήριξη της ανάκαμψης, της ανασυγκρότησης και του εκσυγχρονισμού της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των βασικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στην πορεία προσχώρησής της στην ΕΕ. Το συνολικό ποσό της διευκόλυνσης για την περίοδο 2024-2027 ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελείται από 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας κάθε μέρα του πολέμου και έπειτα μετά απ’ αυτόν. Η πολιτική συμφωνία επί της διευκόλυνσης για την Ουκρανία ύψους 50 δισ. ευρώ αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου. Η Ευρώπη τηρεί τον λόγο της. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την αναγκαία χρηματοδότηση και προβλεψιμότητα για τον γενναίο εταίρο και επίδοξο μέλος μας. Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε την πρώτη πληρωμή τον Μάρτιο.»

Η διευκόλυνση για την Ουκρανία διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες: άμεση στήριξη στον κρατικό προϋπολογισμό· ένα επενδυτικό πλαίσιο για την προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας· και τεχνική βοήθεια και άλλα μέτρα στήριξης των μεταρρυθμίσεων, καθώς και επιχορηγήσεις που καλύπτουν το κόστος δανεισμού για δάνεια προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Η διευκόλυνση διέπεται από ένα ισχυρό πλαίσιο λογιστικών και άλλων ελέγχων, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, με παράλληλη στήριξη της περαιτέρω βελτίωσης του συστήματος εσωτερικών ελέγχων της Ουκρανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. το σχετικό δελτίο Τύπου.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Φεβρουαρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα