Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Επιτροπή χαιρετίζει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα εταιρικά διοικητικά συμβούλια

gender

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επί της οδηγίας σχετικά με τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών, την οποία η Επιτροπή είχε προτείνει το 2012.

Η Ευρώπη έχει πολλές γυναίκες υψηλής ειδίκευσης, ενώ το 60 % των σημερινών αποφοίτων πανεπιστημίου είναι γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε υψηλές θέσεις, όπως στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, και η κατάσταση βελτιώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Μόνο το ένα τρίτο των μελών των μη εκτελεστικών  εταιρικών διοικητικών συμβουλίων είναι γυναίκες, ενώ η αναλογία αυτή είναι ακόμη χαμηλότερη στα εκτελεστικα διοικητικά συμβούλια. Η οδηγία θέτει στόχους προκειμένου να επιταχυνθεί η επίτευξη ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στις εταιρείες της ΕΕ που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια της ΕΕ. Ορίζει ότι το υποεκπροσωπούμενο φύλο πρέπει να καταλαμβάνει τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών και το 33 % του συνόλου των διοικητικών στελεχών. Οι εν λόγω εταιρείες πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι διαδικασίες διορισμού στα διοικητικά συμβούλια είναι σαφείς και διαφανείς και ότι οι υποψήφιοι αξιολογούνται αντικειμενικά με βάση τα ατομικά προσόντα τους, ανεξαρτήτως φύλου.

Στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε ότι θα συγκέντρωνε την πλειοψηφία που απαιτείται για να θεσπιστεί η οδηγία σχετικά με τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια. Αφού επετεύχθη η συμφωνία, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Η πολυμορφία δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης. Αποτελεί και μοχλό ανάπτυξης και καινοτομίας. Είναι σαφές ότι η παρουσία περισσότερων γυναικών σε ηγετικές θέσεις είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων. Δέκα χρόνια από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την οδηγία αυτή, είναι πλέον καιρός να σπάσουμε τη γυάλινη οροφή. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας και θα πρέπει να μπορούν να καταλάβουν τις θέσεις αυτές.»

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
8 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα