Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή χαιρετίζει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για έναν κοινό φορτιστή στην ΕΕ

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την ταχεία προσωρινή πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το πρωί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για μια κοινή λύση φόρτισης που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Από το 2024 όλα τα νέα κινητά τηλέφωνα χειρός, οι ταμπλέτες, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, τα ακουστικά κεφαλής, τα φορητά ηχεία, οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης, τα πληκτρολόγια, τα ποντίκια, τα φορητά συστήματα πλοήγησης και τα ακουστικά θα πρέπει να διαθέτουν θύρα φόρτισης USB-C. Η προθεσμία για τους φορητούς υπολογιστές είναι το 2026.

Αξιοποιώντας τη δύναμη της ενιαίας αγοράς, αυτοί οι νέοι και πολυαναμενόμενοι κανόνες θα αποφέρουν εξοικονόμηση πόρων και CO2 ενώ παράλληλα θα επιτρέπουν την τεχνολογική καινοτομία.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε: «Δεν θα έχουμε πια πληθώρα διαφορετικών φορτιστών στα συρτάρια μας. Ένας κοινός φορτιστής αποτελεί πραγματικό πλεονέκτημα για εμάς ως καταναλωτές. Ωφελεί επίσης το περιβάλλον μας. Χαιρετίζουμε λοιπόν τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συμφωνία για έναν κοινό φορτιστή μετά την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συννομοθετών.»

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε: «Ένας κοινός φορτιστής αποτελεί κοινή λογική για τις πολλές ηλεκτρονικές συσκευές που υπάρχουν στην καθημερινή μας ζωή. Χάρη στην ισχυρή πολιτική μας δέσμευση καταλήξαμε σε συμφωνία σε λιγότερο από 9 μήνες. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μοναδικό φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους, γεγονός που θα προσφέρει σημαντική ευκολία και θα μειώσει τα απόβλητα. Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ για τους καταναλωτές ετησίως. Θα επιτρέψει επίσης να αναδυθούν και να ωριμάσουν νέες τεχνολογίες όπως η ασύρματη φόρτιση, χωρίς η καινοτομία να καταστεί πηγή κατακερματισμού της αγοράς και ταλαιπωρίας για τους καταναλωτές.»

Η χθεσινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι συννομοθέτες επιβεβαιώνει και επεκτείνει την πρόταση της Επιτροπής:

• Η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης θα εναρμονιστούν: πρώτον, η USB-C θα αποτελεί κοινή θύρα. Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές τους με τον ίδιο φορτιστή USB-C, ανεξάρτητα από τη μάρκα της συσκευής. Παράλληλα, η εναρμόνιση της τεχνολογίας ταχείας φόρτισης θα αποτρέψει τον αδικαιολόγητο περιορισμό της ταχύτητας φόρτισης εκ μέρους διαφόρων παραγωγών και θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η ταχύτητα φόρτισης θα είναι η ίδια όταν χρησιμοποιείται συμβατός φορτιστής για μια συσκευή. Οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν πλέον για μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών που αναφέρονται ανωτέρω. Ενδέχεται να προστεθούν και άλλες συσκευές στο μέλλον ύστερα από την τακτική αξιολόγηση της αγοράς από την Επιτροπή.

• Διαχωρίζεται η πώληση του φορτιστή από την πώληση της ηλεκτρονικής συσκευής: οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν νέα ηλεκτρονική συσκευή χωρίς νέο φορτιστή. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί ο αριθμός των αχρείαστων φορτιστών που αγοράζονται ή που μένουν αχρησιμοποίητοι. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν και η πιθανή επέκταση του μέτρου στα καλώδια θα αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.

• Βελτιώνεται η ενημέρωση των καταναλωτών: οι παραγωγοί θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες για τις επιδόσεις φόρτισης, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την ισχύ που απαιτείται από τη συσκευή και το αν η συσκευή υποστηρίζει την ταχεία φόρτιση. Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα μπορούν να διαπιστώνουν ευκολότερα αν οι υφιστάμενοι φορτιστές τους πληρούν τις απαιτήσεις της νέας συσκευής τους ή θα διευκολύνονται στην επιλογή συμβατού φορτιστή.

• Ανοίγει ο δρόμος για εναρμονισμένες λύσεις ασύρματης φόρτισης: δεδομένου ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ταχέως και προκειμένου να περιοριστεί ο ενδεχόμενος μελλοντικός κατακερματισμός της αγοράς, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις διάφορες διαθέσιμες τεχνολογίες ενόψει πιθανής μελλοντικής εναρμόνισης και θα ζητήσει από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης να μετουσιωθεί η κατάλληλη λύση σε εναρμονισμένο πρότυπο. 

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες διασφαλίζει επίσης ότι οι λύσεις κοινού φορτιστή μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση, ιδίως δεδομένων των ευρέως διαθέσιμων τεχνολογικών λύσεων και του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει ήδη δοθεί στη βιομηχανία για να προσαρμοστεί. Κατά συνέπεια, ορίζεται μεταβατική περίοδος 24 μηνών από την επίσημη έκδοση της πράξης για να καταστεί ο κοινός φορτιστής πραγματικότητα για όλους σε σχέση με όλες τις κατηγορίες προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, εκτός από τους φορητούς υπολογιστές για τους οποίους προβλέπεται περίοδος 40 μηνών.
 

Ιστορικό

Το 2020 πωλήθηκαν στην ΕΕ περίπου 420 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Ωστόσο, λόγω της ύπαρξης ασύμβατων φορτιστών στην αγορά, περισσότεροι από το ένα τρίτο των καταναλωτών αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ δαπανούν περίπου 2,4 δισ. ευρώ ετησίως για επιπλέον αυτόνομους φορτιστές. Παράλληλα, οι φορτιστές που απορρίπτονται ή δεν χρησιμοποιούνται δημιουργούν κάθε χρόνο περίπου 11 000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Η Επιτροπή υποστηρίζει την καθιέρωση κοινής λύσης φόρτισης για τα κινητά τηλέφωνα και τις παρόμοιες ηλεκτρονικές συσκευές ήδη από το 2009. Μολονότι χρόνια συνεργασίας με τη βιομηχανία στο πλαίσιο μιας εθελοντικής προσέγγισης οδήγησαν στη μείωση του αριθμού των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από 30 σε 3 κατά την τελευταία δεκαετία, η προσέγγιση αυτή δεν επέτρεψε την επίτευξη πλήρους εναρμόνισης. Επί του παρόντος δεν υπάρχει νομική βάση που να πλαισιώνει την πρακτική του διαχωρισμού των φορτιστών. Δεδομένου ότι η πρακτική αυτή συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, είναι σημαντικό να συμπληρωθεί η εναρμόνιση της υποδοχής φόρτισης. Επιπροσθέτως, η εναρμόνιση του πρωτοκόλλου φόρτισης διασφαλίζει ότι και οι δύο διατάξεις εγγυώνται πλήρη διαλειτουργικότητα και αποφέρουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Τα οφέλη αυτά θα ενισχυθούν με τη διεύρυνση του καταλόγου των κατηγοριών προϊόντων που καλύπτονται. Όσον αφορά την ασύρματη φόρτιση, η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εξέλιξη των τεχνολογιών και τη δυναμική της αγοράς με στόχο τη μελλοντική εναρμόνιση. 
 

Για περισσότερες πληροφορίες

Δελτίο Τύπου σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για κοινή λύση φόρτισης για ηλεκτρονικές συσκευές

Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για κοινή λύση φόρτισης για ηλεκτρονικές συσκευές

Ακολουθήστε την @EU_GROW στο Twitter

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
8 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα