Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία επί νέας νομοθεσίας για την αποτροπή της εκπομπής 500 εκατ. τόνων από φθοριούχα αέρια & ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος

The Berlaymont Building and European Flags

Η Επιτροπή χαιρετίζει την προσωρινή συμφωνία, στην οποία κατέληξαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σχετικά με ενισχυμένους κανόνες για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από φθοριούχα αέρια και ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος (ΟΚΟ). Τα φθοριούχα αέρια και οι ΟΚΟ είναι ιδιαίτερα ισχυρά, ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως ψυγεία και κλιματιστικά. Το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη των εν λόγω ερίων και ουσιών είναι από τα χειρότερα. Συχνά είναι πολλές χιλιάδες φορές ισχυρότερα από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, η οποία έχει ήδη περιορίσει σημαντικά τη χρήση και τις εκπομπές αυτών των αερίων, οι κανονισμοί που συμφωνήθηκαν σήμερα θα αποτρέψουν σχεδόν 500 εκατομμύρια τόνους περαιτέρω εκπομπών έως το 2050. Οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Οι κανονισμοί παρέχουν κίνητρα για τη χρήση φιλικών προς το κλίμα εναλλακτικών λύσεων, τονώνοντας περαιτέρω την παγκόσμια αγορά και βοηθώντας άλλες χώρες να πραγματοποιήσουν και εκείνες τη μετάβαση.

Οι νέοι κανονισμοί συμβάλλουν επίσης στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού και αποτελούν παράδειγμα σε διεθνές επίπεδο, αυξάνοντας σημαντικά τις φιλοδοξίες σε σχέση με την τροποποίηση του Κιγκάλι στο πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά: «Χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για τη σταδιακή κατάργηση των φθοριούχων αερίων και των ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, θα αποτρέψουμε 32.000 τόνους εκπομπών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, αποτρέποντας έτσι το ισοδύναμο σχεδόν 500 εκατ. τόνων CO2 έως το 2050. Πρόκειται για εξαιρετική είδηση για την Ευρώπη και τον κόσμο. Δεδομένου ότι τα φθοριούχα αέρια που χρησιμοποιούνται στον κλιματισμό και την ψύξη και η σχετική ζήτηση προβλέπεται να αυξηθούν, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι τεχνολογίες αυτές δεν επιδεινώνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και να παράσχουμε κίνητρα για φιλικές προς το κλίμα εναλλακτικές λύσεις.»

Το μόνο που μένει τώρα είναι να εγκριθεί η σημερινή προσωρινή συμφωνία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, και οι δύο κανονισμοί θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθούν σε ισχύ.

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie — Τηλ.: + 32 2 295 86 02· Ana Crespo Parrondo — Τηλ.: + 32 2 298 13 25)

 

Press Release in English

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα