Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο4 Ιουλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή επιβάλλει προσωρινούς αντισταθμιστικούς δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά οχήματα με συσσωρευτή, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Κίνα

china eu

Αθήνα, 04/07/2024

Σήμερα, εννέα μήνες μετά την έναρξη αυτεπάγγελτης έρευνας κατά των επιδοτήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε προσωρινούς αντισταθμιστικούς δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με συσσωρευτή (BEV) από την Κίνα. Βάσει της έρευνας, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αξιακή αλυσίδα των BEV στην Κίνα λαμβάνει αθέμιτες επιδοτήσεις, οι οποίες επιφέρουν κίνδυνο οικονομικής ζημίας στους παραγωγούς BEV της ΕΕ. Η έρευνα εξέτασε επίσης τις πιθανές συνέπειες και τον αντίκτυπο των μέτρων αυτών στους εισαγωγείς, τους χρήστες και τους καταναλωτές των BEV στην ΕΕ. 

Οι διαβουλεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κατόπιν της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και του Κινέζου Yπουργού Εμπορίου κ. Wang Wentao. Οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με σκοπό την επίτευξη λύσης συμβατής με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η οποία να αντιμετωπίζει επαρκώς τις ανησυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων πρέπει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις εντοπισθείσες ζημιογόνες μορφές επιδοτήσεων.  

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Press Release in English 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
4 Ιουλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα