Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο13 Οκτωβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή δημοσιεύει έρευνα σχετικά με τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην ΕΕ

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Οι τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους γνωρίζουν την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) και θεωρούν ότι ωφελεί όλους τους πολίτες, σύμφωνα με την τελευταία πανευρωπαϊκή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης σχετικά με τη γεωργία και την ΚΓΠ, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ γνωρίζουν την ΚΓΠ (73 %, αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2017) και πιστεύουν ότι η ΚΓΠ ωφελεί όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους γεωργούς (76 %, αύξηση 15 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2017).

Επιπλέον, οι απόψεις των πολιτών σχετικά με το ποιοι πρέπει να είναι οι κύριοι στόχοι της ΚΓΠ παραμένουν όμοιες με τα πορίσματα της έρευνας του 2017. Το 62 % πιστεύει ότι κύριος στόχος πρέπει να είναι η παροχή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων υψηλής ποιότητας, ποσοστό ίδιο με του 2017. Ένας αυξημένος αριθμός Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ εκπληρώνει τον ρόλο της όσον αφορά τους βασικούς στόχους της ΚΓΠ.

Σε σύγκριση με το 2017, όλοι οι τομείς, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η βιωσιμότητα, η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων, αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες. Το ποσοστό των πολιτών που γνωρίζουν το λογότυπο της βιολογικής γεωργίας έχει αυξηθεί κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2017 και πλέον διαμορφώνεται στο 56 %. Παρόλο που όλο και περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι η γεωργία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής (από 29 % το 2010, 42 % το 2020), η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η γεωργία έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το 55 % υποστηρίζει την άποψη αυτή, έναντι ποσοστού 46 % το 2010.

Η έρευνα διεξήχθη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2020 με τη συμμετοχή πάνω από 27 200 ατόμων σε 27 κράτη μέλη.

Η πλήρης έκθεση σχετικά με την έρευνα θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.  

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
13 Οκτωβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα