Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο13 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή αποστέλλει στην πλατφόρμα Χ αίτημα παροχής πληροφοριών βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλαν στην πλατφόρμα Χ επίσημο αίτημα παροχής πληροφοριών στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Το αίτημα απεστάλη κατόπιν ενδείξεων που έλαβαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής για εικαζόμενη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης, ιδίως διάδοση τρομοκρατικού και βίαιου περιεχομένου και ρητορικής μίσους. Το αίτημα αφορά τη συμμόρφωση και με άλλες διατάξεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

 

Μετά τον χαρακτηρισμό της ως «πολύ μεγάλης επιγραμμικής πλατφόρμας», η X υποχρεούται να συμμορφώνεται με όλες τις διατάξεις που εισήχθησαν με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες από τα τέλη Αυγούστου 2023, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης και του μετριασμού κινδύνων που σχετίζονται με τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, με την παραπληροφόρηση, την έμφυλη βία και τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων του παιδιού, της δημόσιας ασφάλειας και της ψυχικής ευεξίας.

 

Εν προκειμένω, οι υπηρεσίες της Επιτροπής διερευνούν τη συμμόρφωση της Χ με τις διατάξεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές και τις πρακτικές της για τις ειδοποιήσεις παράνομου περιεχομένου, τον χειρισμό των καταγγελιών, την εκτίμηση κινδύνου και τα μέτρα για τον μετριασμό των εντοπισθέντων κινδύνων. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής είναι εξουσιοδοτημένες να ζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες από την Χ για να επαληθεύσουν την ορθή εφαρμογή του νόμου. 

 

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
13 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα