Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή αναγγέλλει νέα μέτρα στήριξης της Αρμενίας

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν παρουσίασε περαιτέρω μέτρα έκτακτης και μακροπρόθεσμης στήριξης της Αρμενίας.

 

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Αρμενίας. Διπλασιάζουμε την ανθρωπιστική στήριξη για να απαλύνουμε τα δεινά των 100.000 Αρμενίων που εκτοπίστηκαν από το Καραμπάχ. Επίσης, διοχετεύουμε περισσότερη δημοσιονομική στήριξη στο αρμενικό κράτος. Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη στήριξη των διαπραγματεύσεων με το Αζερμπαϊτζάν και στη διευκόλυνση του διαλόγου

 

Η Πρόεδρος ανήγγειλε τα εξής:

Ανθρωπιστική βοήθεια: η Επιτροπή θα υπερδιπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει, με άλλα 5,25 εκατ. ευρώ σε έκτακτη βοήθεια, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 5,2 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως. Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς θα μεταβεί αύριο στην Αρμενία για να αξιολογήσει την κατάσταση και να συζητήσει περαιτέρω στοχευμένη στήριξη, ιδίως μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Πρόγραμμα EU4Peace: το πρόγραμμα EU4Peace θα συμπληρωθεί με άλλα 800.000 ευρώ, ποσό με το οποίο θα στηριχθούν η παροχή έκτακτης βοήθειας, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μέσα ενημέρωσης που διακρίνονται για την ισορροπημένη κάλυψη των γεγονότων.

• Ετήσια προγράμματα: η Επιτροπή θα κινητοποιήσει χρηματοδότηση στο πλαίσιο ετήσιων προγραμμάτων για την Αρμενία ώστε να διατεθούν 15 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δημοσιονομική στήριξη του κράτους για την αντιμετώπιση κοινωνικοοικονομικών αναγκών και την αγορά τροφίμων και καυσίμων.

Τεχνική βοήθεια: η Επιτροπή θα συζητήσει με τις αρμενικές αρχές την επείγουσα παροχή τεχνικής βοήθειας, μεταξύ άλλων μέσω των προγραμμάτων TAIEX και αδελφοποιήσεων, για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η αεροπορική ασφάλεια και η πυρηνική ασφάλεια.

Οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο (ΕΣΚ): η Επιτροπή εργάζεται για την περαιτέρω στήριξη της Αρμενίας και στις υποδομές, μέσω του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου, το οποίο μπορεί να μοχλεύσει επενδύσεις ύψους έως και 2,6 δισ. ευρώ. Το ΕΣΚ παρέχει ήδη πάνω από 413 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο περιλαμβάνει εκτεταμένη βοήθεια προς την περιφέρεια Σιουνίκ για λύσεις κοινωνικής προστασίας και βιώσιμης ενέργειας.

• Περιφερειακά έργα: η Επιτροπή θα στηρίξει τη συμμετοχή της Αρμενίας σε περιφερειακά έργα, ιδίως στο έργο του ηλεκτρικού καλωδίου του Εύξεινου Πόντου με το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

 

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα