Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Οκτωβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ενδυνάμωση των κοριτσιών στην επιστήμη και την τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου φόρουμ STEM που ξεκινά σήμερα

κορίτσια

Στο πλαίσιο του έργου Girls Go Circular (Κορίτσια στην κυκλική οικονομία), σήμερα 26 Οκτωβρίου στις 14:30 ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το δεύτερο φόρουμ για τις γυναίκες και τα κορίτσια στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM).
 

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, θα κηρύξει την έναρξη του φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν ομιλητές και ομιλήτριες υψηλού επιπέδου, με στόχο να προσδιοριστούν βασικές δράσεις της ΕΕ για την εξάλειψη της μη ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στους τομείς STEM. Φέτος, το θέμα του φόρουμ θα είναι «Ενδυνάμωση των κοριτσιών στην επιστήμη και την τεχνολογία». Τα κορίτσια και οι νέες γυναίκες θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, καθώς και με επιστήμονες και επιχειρηματίες, με σκοπό να εξαλείψουν τις προκαταλήψεις λόγω φύλου στους τομείς STEM. Η εκδήλωση θα τιμήσει επίσης τα επιτεύγματα του έργου Girls Go Circular, το οποίο έχει ήδη βοηθήσει περισσότερα από 14.000 κορίτσια ηλικίας 14-19 ετών να αποκτήσουν ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες.
 

Η Επίτροπος κ. Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά τα εξής: «Η ενδυνάμωση των κοριτσιών στην επιστήμη και την τεχνολογία, ο τίτλος του φετινού φόρουμ, συνοψίζει πλήρως τον στόχο μας. Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν να υπάρχουν στην ΕΕ νεαρά κορίτσια και γυναίκες που αποθαρρύνονται από το να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον τους για τους τομείς STEM. Πρέπει να εξαλείψουμε οριστικά τα στερεότυπα και να επιτρέψουμε σε όλες και όλους να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Αυτό είναι το μεγαλύτερό μου όνειρο: να δώσουμε τη δυνατότητα στα κορίτσια να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να γίνουν ό,τι θέλουν, επιστημόνισσες, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, μαθηματικοί ή επιχειρηματίες.»
 

Επί του παρόντος, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 18% των σπουδαστών και εργαζομένων στους τομείς της πληροφορικής και των επικοινωνιών στην ΕΕ, ενώ μόνο το 34% των αποφοίτων στους τομείς STEM είναι γυναίκες, παρά τη σύνδεση μεταξύ των τομέων STEM, των ψηφιακών και των επιχειρηματικών δεξιοτήτων και της πράσινης μετάβασης, που αναγνωρίζεται επίσης στο νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων. Παράλληλα, το έργο Girls Go Circular αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων για την ισότητα των φύλων του σχεδίου δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση 2021-2027. Τα επόμενα χρόνια, όπως ανακοινώθηκε στο νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας, το έργο Girls Go Circular θα προσεγγίσει ακόμη περισσότερα κορίτσια και στα 27 κράτη μέλη. Για να εγγραφείτε και να συμμετάσχετε διαδικτυακά στο φόρουμ STEM για γυναίκες και κορίτσια, κάντε κλικ εδώ.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova — Τηλ.: + 32 2 296 69 53· Flore Boutier — Τηλ.: + 32 2 296 60 43)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Οκτωβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα