Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Δεκεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ προβλέπει 61 000 νέες θέσεις επανεγκατάστασης και εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους μετά το Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες

forum refugee

Αθήνα, 18/12/2023

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη, τα κράτη μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν τη συλλογική τους δέσμευση για την περίοδο 2024-2025. Συνολικά προβλέπονται 61 000 νέες θέσεις για την επανεγκατάσταση και την εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, εκ των οποίων 31 000 για επανεγκατάσταση (που θα υλοποιηθούν σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες) και 30 000 για εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον υπενθύμισε επίσης τη σημασία της συμβολής της ΕΕ στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων αναγκών επανεγκατάστασης. Στο πλαίσιο των νέων αυτών δεσμεύσεων, η ΕΕ δεσμεύτηκε επίσης να προωθήσει περισσότερες συμπληρωματικές οδούς προς την ΕΕ και προγράμματα χορηγίας από την κοινότητα υποδοχής, καθώς και να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μηχανισμούς έκτακτης διέλευσης.

Η ύπαρξη ασφαλών και νόμιμων οδών για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας θα μειώσει επίσης και την παράτυπη μετανάστευση, προσφέροντας βιώσιμες λύσεις που θα επιτρέπουν σε αυτά τα άτομα να οικοδομήσουν μια νέα ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 2 296 22 53· Fiorella Boigner — Τηλ.: + 32 2 299 37 34)

Press Release in English

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Δεκεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα