Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Φεβρουαρίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η ΕΕ και ο IFC θα μοχλεύσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

ukraine

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (IFC) υπέγραψαν συμφωνία εγγύησης για τη στήριξη επενδύσεων που θα συμβάλουν στη βιώσιμη και συμπεριληπτική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.
 

Μέσω της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει στον IFC, ο οποίος ανήκει στον όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, οικονομικές εγγυήσεις ύψους έως και 90 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του προγράμματος Better Futures Program (BFP) του IFC. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να μοχλευτούν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ σε διάφορους τομείς, όπως τις βασικές υποδομές, την παραγωγή αγαθών, την προαγωγή της απανθρακοποίησης και τη διαφύλαξη των μέσων βιοπορισμού.
 

Το 2022, ο IFC ξεκίνησε το πρόγραμμα δράσης για την οικονομική ανθεκτικότητα, ύψους 2 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα της Ουκρανίας. Έκτοτε, ο IFC έχει παράσχει χρηματοδότηση ύψους άνω των 650 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ και έχει κινητοποιήσει πάνω από 400 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για τη στήριξη του τομέα της τεχνολογίας, των γεωργικών επιχειρήσεων, των εξαγωγών και εισαγωγών κρίσιμης σημασίας, καθώς και της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο IFC συμπληρώνει τις κοινές προσπάθειες που καταβάλλει ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας προκειμένου οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν και η κυβέρνηση να μπορεί να παρέχει βασικές υπηρεσίες και να πραγματοποιεί κρίσιμες επισκευές.
 

Από τότε που ξεκίνησε ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας η συνολική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον λαό της έχει υπερβεί τα 88 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει συνεισφορές από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη για οικονομική, χρηματοδοτική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη, καθώς και για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ.
 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.
 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Φεβρουαρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα