Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Ιουνίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η ΕΕ και η Κένυα ολοκληρώνουν τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας φιλόδοξης συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης με αυστηρές διατάξεις για τη βιωσιμότητα

Kenya Κένυα

Η ΕΕ και η Κένυα ανακοίνωσαν χθες την πολιτική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ). Η συμφωνία θα τονώσει το εμπόριο αγαθών και θα δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες, με στοχευμένη συνεργασία για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της Κένυας. Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με αναπτυσσόμενη χώρα όσον αφορά τις διατάξεις για τη βιωσιμότητα, όπως η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος και τα εργασιακά δικαιώματα.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Ναϊρόμπι από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον υπουργό Επενδύσεων, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κένυας, κ. Moses Kuria, παρουσία του προέδρου της Κένυας Dr. William Samoei Ruto. 

Η ΕΕ είναι ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός της Κένυας και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, με εμπορικές συναλλαγές συνολικού ύψους 3.3 δισ. EUR το 2022 —αυξημένες κατά 27 % σε σύγκριση με το 2018. Η ΣΟΕΣ θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους εξαγωγείς της Κένυας, καθώς θα ανοίξει πλήρως την αγορά της ΕΕ για τα κενυατικά προϊόντα, και θα παράσχει κίνητρα για επενδύσεις της ΕΕ στην Κένυα χάρη στην αύξηση της ασφάλειας δικαίου και της σταθερότητας.

Η Κένυα διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο στις προσπάθειες βιωσιμότητας στην αφρικανική ήπειρο και αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ηγείται από κοινού, μαζί με την ΕΕ, τον Ισημερινό και τη Νέα Ζηλανδία, της πρωτοβουλίας «Συνασπισμός υπουργών εμπορίου για το Κλίμα» που δρομολογήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η ΣΟΕΣ ΕΕ-Κένυας βασίζεται σε αυτό το ισχυρό ιστορικό επιδόσεων και αποτελεί την πρώτη συμφωνία με αναπτυσσόμενη χώρα η οποία αντικατοπτρίζει τη νέα προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η συμφωνία περιλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις για το εμπόριο και τη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων δεσμευτικών διατάξεων για εργασιακά θέματα, την ισότητα των φύλων, το περιβάλλον και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, η οποία λαμβάνει υπόψη τις αναπτυξιακές ανάγκες της Κένυας, καθώς της αφήνει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς της, και της παρέχει διασφαλίσεις για τη γεωργία της και προστασία της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας της. Στη συμφωνία έχει συμπεριληφθεί ειδικό κεφάλαιο για την οικονομική και αναπτυξιακή συνεργασία, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Κένυας. Σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ, αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και θα βοηθήσει την Κένυα να εφαρμόσει ομαλά τη ΣΟΕΣ, ενώ παράλληλα θα παρασχεθεί στήριξη στους τοπικούς γεωργούς ώστε να συμμορφωθούν με τα πρότυπα της ΕΕ και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχει η εν λόγω συμφωνία.

Επόμενα βήματα

Η ΣΟΕΣ θα πρέπει να υποβληθεί σε νομική αναθεώρηση («νομική εξέταση»)· στη συνέχεια, θα μεταφραστεί, και η Επιτροπή θα την υποβάλει στο Συμβούλιο για την υπογραφή και σύναψή της. Μόλις εγκριθεί από το Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κένυα μπορούν να προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας. Μετά την υπογραφή, το κείμενο θα διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έγκριση.  Στη συνέχεια, τα μέρη μπορούν να αποφασίσουν να εφαρμόσουν προσωρινά μέρη της συμφωνίας, η οποία θα τεθεί πλήρως σε ισχύ μόλις κυρωθεί από την Κένυα και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ιστορικό

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Κένυας αποσκοπεί στην εφαρμογή των διατάξεων της ΣΟΕΣ μεταξύ της ΕΕ και της Κοινότητας Ανατολικής Αφρικής (ΚΑΑ) και θα είναι ανοικτή για την προσχώρηση άλλων χωρών της ΚΑΑ στο μέλλον.

Η ΣΟΕΣ και οι φιλόδοξες δεσμεύσεις της αποτελούν κρίσιμο παραδοτέο της επανεξέτασης της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ για το 2021 και της εμπορικής πολιτικής της με την Αφρική, καθώς βοηθούν την ΕΕ να εμβαθύνει και να επεκτείνει τις ισχύουσες εμπορικές συμφωνίες της με αφρικανικές χώρες και να ενισχύσει τους στόχους βιωσιμότητάς τους.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο «Βασικά οφέλη της ΣΟΕΣ ΕΕ-Κένυας»

Ενημερωτικό δελτίο EBA ΕΕ-Κένυας

Κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κένυας

Ερωτήσεις και απαντήσεις

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Δηλώσεις

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας με την Κένυα —τον οικονομικό κόμβο της Ανατολικής Αφρικής— είναι μια ιστορική στιγμή. Μας τοποθετεί σταθερά στην πορεία προς μια προνομιακή σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τους κανόνες και τις ευκαιρίες. Θα φέρει τις περιοχές μας πιο κοντά και θα απελευθερώσει νέους τομείς συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τους εμπόρους μας. Η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει μια κοινή δέσμευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα. Προσβλέπουμε τώρα στην ταχεία κύρωσή της, ώστε αυτή η εμβάθυνση της συνεργασίας να γίνει πραγματικότητα.

 

κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για το εμπόριο - 19/06/2023

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Ιουνίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα