Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Μαΐου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ και η Αυστραλία υπογράφουν εταιρική σχέση για τα βιώσιμα ορυκτά κρίσιμης και στρατηγικής σημασίας

Signing ceremony of the EU/Australia Strategic Partnership on Critical Raw Materials

Η ΕΕ και η Αυστραλία υπέγραψαν σήμερα ένα μνημόνιο συνεννόησης, συνάπτοντας διμερή εταιρική σχέση συνεργασίας στον τομέα των βιώσιμων ορυκτών κρίσιμης και στρατηγικής σημασίας

Το μνημόνιο συνεννόησης υπεγράφη εξ ονόματος της ΕΕ από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και Επίτροπο Εμπορίου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν. Υπογράφοντες για την Αυστραλία ήταν η Υπουργός Πόρων και Βόρειας Αυστραλίας κ. Μάντελιν Κινγκ και ο Υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού κ. Ντον Φάρελ.

Η εταιρική σχέση αποσκοπεί στη στήριξη διαφόρων κοινών στόχων, ενώ τα οφέλη της είναι αμοιβαία. Ειδικότερα, στόχος της είναι να δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με υλικά που είναι αναγκαία για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη του εγχώριου τομέα κρίσιμων ορυκτών της Αυστραλίας. Η εταιρική σχέση καλύπτει ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα κρίσιμων ορυκτών στρατηγικής σημασίας, από την έρευνα, την εξόρυξη, την επεξεργασία και τον εξευγενισμό έως την ανακύκλωση και την επεξεργασία των εξορυκτικών αποβλήτων.

Το μνημόνιο συνεννόησης ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ Αυστραλίας και ΕΕ στους ακόλουθους τομείς: i) ενοποίηση των αξιακών αλυσίδων βιώσιμων πρώτων υλών· ii) συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σε όλο το μήκος των αξιακών αλυσίδων πρώτων υλών· και iii) συνεργασία για την προώθηση υψηλών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση προτύπων και πρακτικών.

Σε συνέχεια της υπογραφής του μνημονίου συνεννόησης, θα αναπτυχθεί από κοινού, κατά τους προσεχείς έξι μήνες, ένας χάρτης πορείας με συγκεκριμένες δράσεις για την εφαρμογή στην πράξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johanna Bernsel — Τηλ.: + 32 2 298 66 99· Olof Gill — Τηλ.: + 32 2 296 59 66· Federica Miccoli — Τηλ.: + 32 2 295 83 00· Ana Apse-Paese — Τηλ.: + 32 2 298 73 48) 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Μαΐου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα