Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ επενδύει 5,4 δισ. ευρώ σε βιώσιμες, ασφαλείς και αποδοτικές υποδομές μεταφορών

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή επέλεξε σήμερα 135 έργα υποδομών μεταφορών που θα λάβουν επιχορηγήσεις της ΕΕ, από 399 προτάσεις έργων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ), του χρηματοδοτικού μέσου της ΕΕ για στρατηγικές επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών. Η χρηματοδότηση θα στηρίξει έργα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά μήκος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, διάφορα έργα στη Σλοβακία και την Πολωνία θα διευκολύνουν τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ουκρανίας.

 

Κατά την ομιλία της σήμερα στις «Ημέρες για τη σύνδεση της Ευρώπης» στη Λυών, η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε τα εξής: «Σήμερα διαθέτουμε 5,4 δισ. ευρώ σε έργα σε ολόκληρη την Ευρώπη τα οποία θα βελτιώσουν τις ελλείπουσες ζεύξεις υποδομών, θα καταστήσουν τις μεταφορές πιο βιώσιμες και αποδοτικές, θα αυξήσουν την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα, και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς έχει ενισχυθεί η σημασία του τομέα μεταφορών της ΕΕ και της ύπαρξης ενός απρόσκοπτου και καλά συνδεδεμένου δικτύου υποδομών. Ειδικότερα, έργα όπως η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού μεταφόρτωσης σιδηροδρομικών-οδικών μεταφορών στο Haniska pri Košicich θα διευκολύνουν περαιτέρω τη σύνδεσή μας με την Ουκρανία.»

 

Διάφορα έργα θα ενισχύσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της σήραγγας Fehmarn Belt μήκους 18 χλμ., η οποία θα μειώσει σημαντικά τους χρόνους μετακίνησης μεταξύ Δανίας και Γερμανίας. Περαιτέρω επενδύσεις στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας θα καταστήσουν τους σιδηροδρόμους πιο έξυπνους, διαλειτουργικούς και ασφαλέστερους. Τα έργα περιλαμβάνουν επίσης τη δημιουργία προστατευμένων και ασφαλών υποδομών στάθμευσης για φορτηγά, την αναβάθμιση των βασικών λιμενικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροδότησης από την ξηρά για τη μείωση των εκπομπών των ελλιμενισμένων πλοίων, τη βελτίωση των διασυνοριακών συνδέσεων εσωτερικής ναυσιπλοΐας, καθώς και μια σειρά πιλοτικών έργων επίδειξης για τον Ψηφιακό Ευρωπαϊκό Ουρανό με θέμα τις πράσινες αεροπορικές μεταφορές και την αστική εναέρια κινητικότητα. Οι επιχορηγήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» στο πλαίσιο των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του Σεπτεμβρίου 2021, και έπονται των επενδύσεων σε έργα στρατιωτικής κινητικότητας και εναλλακτικών καυσίμων του Απριλίου του 2022. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ. (Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: +32 229 53156· Anna Wartberger — Τηλ.: +32 229 82504)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
29 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα