Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ διευκολύνει την αύξηση των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων της Μολδαβίας

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σύντομα, περισσότερα μολδαβικά δαμάσκηνα, σταφύλια και άλλα γεωργικά προϊόντα αναμένεται να εισέλθουν χωρίς δασμούς στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα κανονισμό που επιτρέπει την προσωρινή βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά των υπόλοιπων επτά μολδαβικών προϊόντων τα οποία εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις κατά την είσοδό τους στην ΕΕ. Πρόκειται για απόδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ, η οποία έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσει τη Μολδαβία να αντιμετωπίσει την απώλεια των κύριων αγορών και κόμβων διαμετακόμισης για αυτά τα βασικά γεωργικά προϊόντα λόγω του αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας δεν επηρεάζει σοβαρά μόνο την οικονομία της Ουκρανίας, αλλά και την οικονομία των γειτόνων της και γειτόνων μας, εν προκειμένω της Μολδαβίας. Η σημερινή απόφαση, δηλαδή ο υπερδιπλασιασμός των ποσοστώσεων για επτά βασικά εξαγώγιμα γεωργικά προϊόντα της Μολδαβίας, αποτελεί απτή ένδειξη αλληλεγγύης της ΕΕ».

Ο Εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Η ικανότητα της Μολδαβίας να συναλλάσσεται με τον κόσμο υπέστη σοβαρό πλήγμα από τον βίαιο και παράνομο πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία. Η ΕΕ, διευκολύνοντας την πρόσβαση βασικών γεωργικών προϊόντων στην αγορά, βοηθά τη Μολδαβία να ανακατευθύνει το εμπόριο που πλήττεται. Αυτό θα βοηθήσει άμεσα τους Μολδαβούς παραγωγούς, στηρίζοντας την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες. Η ΕΕ εντείνει εκ νέου την υποστήριξή της προς μια ευρωπαϊκή γειτονική χώρα.»

Ο Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δήλωσε σχετικά: «Ευελπιστώ ότι αυτό το πρωτόγνωρο μέτρο θα στηρίξει τους Μολδαβούς παραγωγούς με τη βραχυπρόθεσμη άμβλυνση ορισμένων πιέσεων της αγοράς. Μακροπρόθεσμα, ενθαρρύνουμε τους Μολδαβούς εταίρους μας να επενδύσουν στις ικανότητες μεταποίησης και στην παραγωγή υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης των Μολδαβών παραγωγών στην αγορά της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε εν προκειμένω τεχνική βοήθεια».

Σχεδόν όλα τα μολδαβικά προϊόντα μπορούν ήδη να εισέλθουν στην ΕΕ χωρίς δασμούς στο πλαίσιο της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (στο εξής: DCFTA) μεταξύ ΕΕ και Μολδαβίας.

Τα προτεινόμενα μέτρα καλύπτουν τα υπόλοιπα επτά προϊόντα για τα οποία οι εξαγωγές από τη Μολδαβία στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη ελευθερωθεί πλήρως: δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, ντομάτες, σκόρδα, κεράσια και χυμός σταφυλιών. Ο κανονισμός υπερδιπλασιάζει —για χρονικό διάστημα ενός έτους— την ποσότητα των εν λόγω προϊόντων που μπορούν να εισαχθούν χωρίς δασμούς από τη Μολδαβία στην ΕΕ. Οι δυνητικοί αδασμολόγητοι όγκοι θα ανέρχονται πλέον σε 55 εκατ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένων 10 εκατ. ευρώ περίπου σε δαμάσκηνα και 27 εκατ. ευρώ περίπου σε επιτραπέζια σταφύλια.

Η πρόσθετη ελευθέρωση των εισαγωγών στην ΕΕ θα βοηθήσει τους Μολδαβούς παραγωγούς και εξαγωγείς να ξεπεράσουν τις ζημίες της αγοράς που υπέστησαν λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σε συνδυασμό με την αυξημένη πρόσβαση στις οδικές μεταφορές στην ΕΕ (η οποία βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της Μολδαβίας και της ΕΕ), η ελευθέρωση αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την εξαγωγή μολδαβικών προϊόντων προς την ΕΕ και μέσω αυτής. Επιπλέον, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε την περαιτέρω αμοιβαία ελευθέρωση, με την οποία η ΕΕ και η Μολδαβία θα προχωρήσουν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους ελευθέρωσης του εμπορίου.

Επόμενα βήματα

Η πρόταση θα πρέπει τώρα να εξεταστεί και να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιστορικό

Από το 2014 η Μολδαβία επωφελείται από συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της DCFTA. Το εν λόγω προτιμησιακό εμπορικό σύστημα επέτρεψε στη Μολδαβία να επωφεληθεί από την κατάργηση των δασμών για τις εξαγωγές όλων των εμπορευμάτων προς την ΕΕ εκτός από επτά γεωργικά προϊόντα. Επιπλέον, η Μολδαβία έχει αποκτήσει αυξημένη πρόσβαση στην αγορά υπηρεσιών της ΕΕ και σε καλύτερες επενδυτικές συνθήκες. Από την πλευρά της, η Μολδαβία έχει δεσμευτεί να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το ενωσιακό κεκτημένο σε ευρύ φάσμα τομέων.

Τα προσωρινά και έκτακτα μέτρα που προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προαγάγουν περαιτέρω και θα ενισχύσουν τις υφιστάμενες εμπορικές ροές από τη Μολδαβία στην ΕΕ και θα στηρίξουν την οικονομία της Μολδαβίας. Αυτό συνάδει με τους κύριους στόχους της συμφωνίας σύνδεσης, οι οποίοι είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για ενισχυμένες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις που θα οδηγήσουν στη σταδιακή ένταξη της Μολδαβίας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, καθώς και η συμβολή στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής σταθερότητας στη Μολδαβία.

Επίσης, η ΕΕ στηρίζει τη Μολδαβία με σημαντική χρηματοδοτική βοήθεια ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιούργησε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Για περισσότερες πληροφορίες

Kείμενο του προτεινόμενου κανονισμού

Συμφωνία σύνδεσης ΕΕ–Μολδαβίας

Aλληλεγγύη της ΕΕ προς τη Μολδαβία

Διαπραγματεύσεις για την ελευθέρωση των οδικών μεταφορών μεταξύ Μολδαβίας και ΕE

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
9 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα