Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Μαΐου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ δεσμεύεται να διαθέσει 2,12 δισ. ευρώ για τη στήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο της 8ης διάσκεψης των Βρυξελλών

Participation of  Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the Brussels Special European Council

Στο πλαίσιο της 8ης διάσκεψης των Βρυξελλών με θέμα «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής», η ΕΕ δεσμεύτηκε να διαθέσει 2,12 δισ. ευρώ για το 2024 και το 2025. Η βοήθεια αυτή θα στηρίξειτόσο τους Σύριους πολίτες εντός της Συρίας όσο και τους κατοίκους γειτονικών χωρών, καθώς και τις κοινότητες υποδοχής των Σύριων στην Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ.

Στην εν λόγω υπουργική σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ, των γειτονικών χωρών της Συρίας, άλλων χωρών-εταίρων και δωρητών, καθώς και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη για μια πολιτική διαδικασία στη Συρία σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η ανάγκη κινητοποίησης ζωτικής σημασίας χρηματοδοτικής στήριξης για την αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών αναγκών του συριακού λαού και των κοινοτήτων υποδοχής του.

Η ΕΕ επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευση που ανέλαβε κατά την 7η διάσκεψη των Βρυξελλών του 2023 να διαθέσει 560 εκατ. ευρώ το 2024 για τον πληθυσμό εντός της Συρίας, καθώς και για τους Σύριους πρόσφυγες και τις ευάλωτες κοινότητες υποδοχής στον Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ. Η ΕΕ δεσμεύτηκε επίσης να διαθέσει επιπλέον 560 εκατ. ευρώ το 2025 για τις προαναφερθείσες χώρες. Περαιτέρω, η ΕΕ δεσμεύτηκε να διαθέσει 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Σύριων προσφύγων και των ευάλωτων κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία. Τέλος, η ΕΕ επισήμανε ότι οι δεσμεύσεις για το 2025 εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης χρηματοδοτικής δέσμης έως το 2027, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου και της 18ης Απριλίου 2024.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να κινητοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να στηρίξει τον συριακό λαό στην επίτευξη πολιτικής λύσης κατόπιν διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους τους Σύριους πολίτες.

Περισσότερες πληροφορίες

Ημέρα Διαλόγου 2024 — Κύρια συμπεράσματα

Ενημερωτικό δελτίο — Αντιμετώπιση της συριακής κρίσης: Στήριξη της ΕΕ στην Ιορδανία

Ενημερωτικό δελτίο — Αντιμετώπιση της συριακής κρίσης: Στήριξη της ΕΕ εντός της Συρίας

Ενημερωτικό δελτίο — Αντιμετώπιση της συριακής κρίσης: Στήριξη της ΕΕ στην Τουρκία

Ενημερωτικό δελτίο — Αντιμετώπιση της συριακής κρίσης: Στήριξη της ΕΕ στον Λίβανο

(Για περισσότερες πληροφορίες: Peter Stano — Τηλ.: + 32 2 295 45 53· Ana Pisonero-Hernandez — Τηλ.: + 32 2 295 43 20· Balasz Ujvari — Τηλ.: + 32 2 295 45 78)

 

 Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Μαΐου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα