Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Νοεμβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η ΕΕ αυξάνει τη συνεισφορά της στον COVAX σε 500 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεισφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για τη στήριξη του μηχανισμού COVAX, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στο μελλοντικό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19.

Η εν λόγω χρηματοδότηση θα προστεθεί στο ποσό των 400 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις που δέσμευσε η ΕΕ για τον COVAX, κάτι που καθιστά την Ένωση έναν από τους σημαντικότερους χορηγούς του μηχανισμού. Με τη νέα αυτή συνεισφορά, η ΕΕ αυξάνει περαιτέρω τις επενδύσεις για τη στήριξη της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Στο εικονικό Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, όπου παγκόσμιοι ηγέτες και διεθνείς οργανισμοί συζητούν την παγκόσμια αντίδραση και την ανάκαμψη από την πανδημία, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Εν μέσω της καταστροφικής πανδημίας COVID-19, είναι σαφές ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα καταστεί δυνατή μόνο εάν διατεθούν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε όλους όσοι τα χρειάζονται. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΕ αυξάνει τη στήριξή της στον μηχανισμό COVAX, και είμαι υπερήφανη για το γεγονός ότι η ʺΟμάδα Ευρώπηʺ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χορηγούς του COVAX. Μαζί μπορούμε να επιτύχουμε την παγκόσμια ανάκαμψη

Η κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, δήλωσε: «Η ΕΕ αποδεικνύει ότι παίρνει στα σοβαρά τη δέσμευσή της να μην αφήσει κανέναν πίσω και να καταστήσει το εμβόλιο κατά της COVID-19 παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Με το πρόσθετο ποσό των 100 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, η ΕΕ ενώνει τις δυνάμεις της με διεθνείς εταίρους, σε πνεύμα αλληλεγγύης και πολυμερούς προσέγγισης, και συμβάλλει στην εξασφάλιση δικαιωμάτων αγοράς μελλοντικών εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για όσους τα χρειάζονται περισσότερο στις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Από όλα τα διδάγματα που αντλήσαμε φέτος, το σαφέστερο είναι ότι η αλληλεγγύη φέρνει αποτελέσματα. Ο COVAX αποτελεί παράδειγμα αυτού. Με αυτή την πρόσθετη συνεισφορά ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της χρηματοδότησης της αγοράς 2 δισεκατομμυρίων εμβολίων για τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά θα απαιτηθεί περισσότερη υποστήριξη για την παραγωγή και διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου σε ολόκληρο τον κόσμο, μόλις αυτό καταστεί διαθέσιμο. Δεν θα χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας.»

Η προτεινόμενη κατανομή 100 εκατ. ευρώ από το γενικό αποθεματικό του 11ου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΑ) θα πάρει τη μορφή επιχορήγησης στην GAVI, τη Συμμαχία για τα Εμβόλια, καθώς πρόκειται για τη διαχειρίστρια του παγκόσμιου μηχανισμού για καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19 (COVAX).

Μέχρι σήμερα, στον μηχανισμό COVAX συμμετέχουν συνολικά 184 χώρες, εκ των οποίων 92 διαθέτουν οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και είναι επιλέξιμες για πρόσβαση σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 βάσει συμφωνίας/δέσμευσης μελλοντικής αγοράς (Advanced Market Commitment - AMC) του COVAX. Μέσω αυτής της επιχορήγησης, η Επιτροπή και οι εταίροι της θα εξασφαλίσουν δικαιώματα αγοράς μελλοντικών εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για όλους τους συμμετέχοντες του μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

Η εν λόγω επιχορήγηση θα συμπληρώσει στρατηγικά τα 400 εκατ. ευρώ σε τραπεζικές εγγυήσεις που θα διαθέσει η ΕΕ στην GAVI μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΤΒΑ), αυξάνοντας έτσι τη συνολική συνεισφορά της ΕΕ στον COVAX σε 500 εκατ. ευρώ. Οι εγγυήσεις των 400 εκατ. ευρώ υπεγράφησαν επίσης την Πέμπτη.

Επιπλέον, αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ συνεισφέρουν στον COVAX και τους υποκείμενους στόχους του, συνιστώντας ένα ακόμη παράδειγμα της δύναμης της «Ομάδας Ευρώπη», η οποία κινητοποιεί περισσότερα από 870 εκατ. ευρώ για τον COVAX, συμπεριλαμβανομένων των 100 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις της ΕΕ και των 400 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει ακόμη τις νέες συνεισφορές που ανακοίνωσαν σήμερα η Γαλλία (100 εκατ. ευρώ), η Ισπανία (50 εκατ. ευρώ) και η Φινλανδία (2 εκατ. ευρώ).

Τα εμβόλια θα αγοράζονται και θα παραδίδονται στις χώρες από το τμήμα εφοδιασμού της UNICEF και το ταμείο ανανεώσιμων κεφαλαίων για την πρόσβαση σε εμβόλια της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας (PAHO).

Ιστορικό

Ο μηχανισμός COVAX είναι ο εμβολιαστικός πυλώνας του «Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT)», μιας πλατφόρμας παγκόσμιας συνεργασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο μηχανισμός COVAX αποσκοπεί στην αγορά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων έως το τέλος του 2021. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη πολυσχιδούς χαρτοφυλακίου εμβολίων, κατόπιν διαπραγματεύσεων με διάφορους προμηθευτές, το οποίο θα καλύπτει διάφορες επιστημονικές τεχνολογίες, χρόνους παράδοσης και τιμές. Ο μηχανισμός COVAX είναι μηχανισμός επιμερισμού του κινδύνου: μειώνει τον κίνδυνο για τους παρασκευαστές που επενδύουν χωρίς να είναι σίγουροι για τη μελλοντική ζήτηση και μειώνει τον κίνδυνο αδυναμίας των χωρών να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε βιώσιμο εμβόλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να εξασφαλίσει ότι κάθε άνθρωπος που χρειάζεται εμβόλιο θα έχει πρόσβαση σ' αυτό οπουδήποτε στον κόσμο και όχι μόνο στην ΕΕ, καθώς και να προωθήσει την παγκόσμια υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από τις 4 Μαΐου 2020, έχει συγκεντρώσει σχεδόν 16 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό, της παγκόσμιας δράσης για καθολική πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού και για την παγκόσμια ανάκαμψη. Η συνεισφορά της «Ομάδας Ευρώπη» είχε ως εξής: κράτη μέλη της ΕΕ (3,1 δισ. ευρώ), Ευρωπαϊκή Επιτροπή (πάνω από 1,4 δισ. ευρώ) και ΕΤΕπ (δέσμευση σχεδόν 2 δισ. ευρώ τον Μάιο και 4,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο).

Η συμμετοχή της ΕΕ στον μηχανισμό COVAX θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις εταιρείες παρασκευής εμβολίων, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. Οι προσπάθειες της ΕΕ για την ανάπτυξη και την παραγωγή αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι επωφελείς για όλους στην παγκόσμια κοινότητα. Οι επενδύσεις της ΕΕ στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας θα εξυπηρετήσουν όλες τις χώρες που έχουν ανάγκη. Μέσω των συμφωνιών/δεσμεύσεων μελλοντικής αγοράς που συνάπτει, η Επιτροπή απαιτεί από τους παρασκευαστές να διαθέτουν την παραγωγική τους ικανότητα για τον εφοδιασμό όλων των χωρών και ζητά την ελεύθερη ροή εμβολίων και υλικών χωρίς εξαγωγικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι φαρμακευτικές εταιρείες Sanofi-GSK, με τις οποίες η Επιτροπή σύναψε συμφωνία μελλοντικής αγοράς τον Σεπτέμβριο, θα προσπαθήσουν να διαθέσουν σημαντικό μέρος της προσφοράς εμβολίων τους μέσω του μηχανισμού COVAX.

Παγκόσμιοι ηγέτες και διεθνείς οργανισμοί συμμετέχουν στο εικονικό τρίτο Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αναζωογόνηση της συλλογικής διακυβέρνησης, της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμερούς προσέγγισης σε μια εποχή αυξανόμενων προκλήσεων, κατά την οποία οι διεθνείς κανόνες και θεσμοί τίθενται υπό αμφισβήτηση. Φέτος, οι συζητήσεις στο πλαίσιο του γενικού θέματος «Επιστροφή σε έναν καλύτερο πλανήτη» θα επικεντρωθούν στη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης της υγείας και στην προώθηση της πράσινης χρηματοδότησης.

Για περισσότερες πληροφορίες

Παγκόσμια αντίδραση της ΕΕ στον κορονοϊό

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
12 Νοεμβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα