Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο3 Αυγούστου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ αποφασίζει την επέκταση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας ώστε να αποφευχθεί η καταστρατήγηση

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σημερινή έγκριση από το Συμβούλιο περαιτέρω στοχευμένων περιοριστικών μέτρων, ως απάντηση στην παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην εμπλοκή της Λευκορωσίας στην επίθεση. Ειδικότερα, τα νέα μέτρα ευθυγραμμίζουν καλύτερα τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και κατά της Λευκορωσίας, ώστε οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να μην μπορούν να καταστρατηγηθούν μέσω της Λευκορωσίας.

Τα μέτρα επεκτείνουν την απαγόρευση της εξαγωγής προς τη Λευκορωσία ορισμένων εξαιρετικά ευαίσθητων αγαθών και τεχνολογιών που συμβάλλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική ενίσχυση της Λευκορωσίας. Το Συμβούλιο επιβάλλει επίσης πρόσθετη απαγόρευση στις εξαγωγές πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, καθώς και αγαθών και τεχνολογιών κατάλληλων για χρήση από την αεροπορία και τη διαστημική βιομηχανία. Με τις αλλαγές αυτές, οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας ευθυγραμμίζονται με το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, από κοινού με τους διεθνείς εταίρους της, μεταξύ άλλων και μέσω πρόσθετης πολιτικής, οικονομικής, στρατιωτικής και ανθρωπιστικής στήριξης για όσο καιρό χρειαστεί.

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
3 Αυγούστου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα